In de wereldwijde grondstoffenmarkt bepaalt de Verenigde Staten de algemene tendens. De tarweprijzen zijn redelijk stabiel, terwijl de markt voor sojabonen in 2017 waarschijnlijk historisch hoge opbrengsten zal bereiken. De maisoogst lijkt op de meeste plekken in Europa in orde, al hebben de landen rondom de Zwarte Zee last van de droogte.
Tarwe: voorraad stijgt
Het lijkt dat de prijzen voor tarwe aan de Matif weer terug bij af zijn, al liepen de termijnnoteringen voor tarwe begin juni scherp op na berichten over een mogelijke droogte in de Verenigde Staten. De prijzen die momenteel op de beurs in Parijs worden genoteerd, lijken het gevolg van een tarweoogst die tot op heden zonder noemenswaardige problemen voortschrijdt.
Vooruitblikkend geeft de wereldmarkt weinig aanleiding dat tarweprijzen op korte termijn aanzienlijk stijgen. Ondanks regionale verschillen in opbrengsten, verwacht de Rabobank ook komend seizoen een stijging van de wereldwijde tarwevoorraad van 2% naar 263 miljoen ton.
Soja: historisch hoge opbrengsten
In de markt voor sojabonen geeft de Verenigde Staten op dit moment de toon aan. De verwachting is dat er dit jaar historisch hoge opbrengsten per hectare voor soja worden behaald. In combinatie met een Braziliaanse recordoogst van meer dan 114 miljoen ton, worden geen significante prijsstijgingen verwacht op korte termijn.
Ondanks een voorspelde wereldwijde consumptiegroei van eiwitrijke schroten van 4% ten opzichte van vorige jaar loopt de groei van productie in de pas met de consumptie van deze schroten. Dit zal een matigend effect hebben op de wereldwijde prijsontwikkeling voor sojameel.
Mais: ogen gericht op VS
In de maismarkt zijn alle ogen gericht op gewasontwikkelingen in de Verenigde Staten. Op korte termijn wordt meer duidelijk welke opbrengsten daar te verwachten zijn. Deze uitkomsten zullen richting geven hoe prijzen voor mais zich verder gaan ontwikkelen.
De maisoogst in Zuid-Amerika is ten einde en de opbrengsten laten een wisselend beeld zien. In Argentinië verwacht Rabobank een oogst van 39,5 miljoen ton, dat is 1,5 miljoen ton minder dan het Amerikaanse ministerie van landbouw voorspelt. Noordelijker in Brazilië raamt Rabobank de oogst op 98 miljoen ton.
De vooruitzichten voor het Europese continent zijn wisselend. De oogst in de meeste Europese landen lijkt in goede conditie te zijn, maar rondom de Zwarte Zee hebben de maisplanten last van droge omstandigheden.
Bron: Rabobank