Eelco Boot (hoofd-bedrijfsvoering Rusthoeve) kijkt samen met AkkerbouwActueel elke maand vooruit naar de komende open dag op de Zeeuwse proefboerderij. De datum van 21 juni lijkt misschien ver weg, maar het wordt al flink aftellen geblazen: “Alles wat in de grond moet, zit ook in de grond”, constateert Boot opgelucht.
De weersomstandigheden van de afgelopen weken hebben ervoor gezorgd dat bepaalde werkzaamheden vertraging hebben opgelopen. Met name in de aardappelen (pootgoed) is lang gewacht op een weertype met hogere temperaturen. Voor de gewassen die al wel in de grond zitten, werd er door heel akkerbouwminnend Nederland met smart op regen gewacht. Ook Boot keek dagelijkse naar Buienradar in de hoop een regengebied te ontdekken dat over Nederland zou trekken: “Gelukkig werd dat verzoek ingewilligd. De buien die zijn gevallen waren net genoeg zodat alles netjes boven gekomen is. Het had niks minder moeten zijn. Op bepaalde plekken hier in de buurt was het zelfs nog te weinig, maar voor onze proefboerderij was het precies genoeg.”
Fijnzadige gewassen
De ‘stand van de gewassen’ is dan ook een stuk positiever dan vier weken geleden. Boot: “De laatste uienzaadjes zijn nu ook gekiemd en staan boven. Ook enkele bietenzaadjes die nog droog lagen zijn nu aan de gang gegaan. Voor de fijnzadige gewassen was het perfect.” Vlak voor de regen zijn de groenbemester-demo’s ingezaaid. “En die zijn met die tien millimeter regen ook allemaal ontkiemd en opgekomen.”
Kou
Nu de gewenste neerslag is gevallen, kampt de akkerbouwsector met het volgende probleem: de kou. Mei was tot nu toe veel te koud en dat is te zien op de akkers: “We zitten rond de IJsheiligen, maar van de week is het toch weer heel eventjes rond het vriespunt geweest.”
De gewassen zijn gelukkig al wel zodanig groot dat ze niet heel erg gevoelig meer zijn voor nachtvorst, maar echt hard groeien doen ze ook niet als het zo koud is. “We hebben bijvoorbeeld vlas in ons bouwplan opgenomen dit jaar. Dat blijft – net als de groenbemester-demo’s overigens – qua groei nog wat achter. Het lijkt erop dat de temperaturen nu voor langere tijd omhooggaan. We verwachten volgende week dan ook een groei-explosie en dat is ook echt wel nodig!”
Lage ziektedruk
Elk nadeel heeft zijn voordeel, zo ook in dit geval. “De ziektedruk in de graangewassen is nog steeds ontzettend laag dankzij die koude temperaturen en lage neerslaghoeveelheden. Alle aandacht gaat nu uit naar de onkruidbestrijding. Ziektebestrijding is wel nodig, want de eerste bespuiting moet nu wel uitgevoerd worden, maar de ziektedruk is tot nu toe nog zeer laag.”
Open dag-magazine
Niet alleen op de proefvelden zijn ze druk bezig bij de proefboerderij. Op de kantoren van Rusthoeve wordt ook hard gewerkt. Net als andere jaren wordt er dit jaar rondom de open dag een magazine uitgebracht. Afgelopen twee weken is Boot samen met CZAV erg druk geweest om dat allemaal rond te krijgen. “Van de week zijn de foto’s gemaakt en de artikelen worden momenteel geknipt en geplakt. Een aantal weken voor de open dag van 21 juni wordt het magazine verspreid onder alle boeren hier in het Zuidwesten.”
Gewasontwikkeling
Maar het belangrijkste doel van de open dag blijft natuurlijk het tonen van de akkerbouwgewassen. Boot: “Qua groei moet er nog veel gebeuren. Bieten- en uienplantjes staan op de rij en zijn met het blote oog goed te zien; maar zijn nog klein. We willen natuurlijk tijdens de open dag wel wat laten zien, dus die verwachtte groei-explosie is meer dan welkom. Er is geen reden tot paniek, maar spraken we eerst van een vroeg voorjaar nu is daar qua ontwikkeling van de gewassen geen sprake meer van.”