Akkerbouwer Brian Salome uit het Zeeuws-Vlaamse IJzendijke constateerde voorgaande jaren te veel kwaliteitsverlies bij zijn consumptieaardappelen. Toen begin dit jaar de adviseur van Nedato langskwam om het bemestingsplan te bespreken, heeft Salome dit direct ter sprake gebracht: “Het hele bemestingsplan voor de aardappelen is toen op de schop gegaan.”
Bodemmeststoffen
Conclusie van zowel Nedato als Salome was dat de aardappels wel wat extra ondersteuning vanuit de bodem kon gebruiken. “De adviseur van Nedato wist af van een proef met bodemmeststoffen in Westmaas. Volgens hem waren de resultaten daar positief, maar zijn de meststoffen nog niet eerder op grote schaal toegepast. Ik heb toen die man langs laten komen en hij heeft zijn werkwijze toegelicht. Die sprak mij direct aan. Begin deze maand heb ik een proefveld van vier hectare aangelegd waarop ik de bodemmeststoffen van N-xt Fertilizer heb aangebracht.”
“Als ik alles bij elkaar optel, dan ben ik net zo duur uit”
De methode is vooral gericht op kwaliteitsverbetering en niet direct op het verhogen van de opbrengst. Bijkomend voordeel is dat er relatief weinig extra handelingen verricht hoeven te worden en ook prijstechnisch is het volgens Salome een interessante methode: “Als ik alles bij elkaar optel, dan ben ik dit jaar net zo duur uit. Toevallig heeft het loonbedrijf waar ik mee samenwerk voor dezelfde methode gekozen voor het behandelen van mijn uien. Dat wisten we niet van elkaar, maar hij vertelde mij dat van alle andere beschikbare fosfaatmeststoffen veel duurder zijn dan de N-xt-producten. Dat was voor hem de belangrijkste reden om ook voor deze methode te kiezen.”
Van korrelkunstmest naar vloeibaar
Uiteraard zijn er wel wat extra kosten in de opstartfase, maar dat geldt alleen voor het eerste jaar. “Het gaat mij vooral om de manier waarop je naar bodem kijkt. Mocht het opbrengst verhogend werken, dan is dat meegenomen. Het is ook niet zo dat het bij de basisbemesting blijft. We hebben nu ook 300 liter calcium per hectare gespoten, dat is ook extra. We zijn in de hoofdbemesting overgegaan van korrelbemesting naar vloeibaar. De vloeibare meststoffen kunnen we gewoon meespuiten tijdens de wekelijkse fytoftorabestrijding.”
Extra stikstof- en fosfaatruimte
Daarnaast hoeft Salome veel minder stikstof en fosfaat te gebruiken bij zijn aardappels: “Je creëert daarmee ruimte voor stikstof- en fosfaattoediening bij andere gewassen. Ik kan op mijn totale areaal consumptieaardappelen bijna 100 kilo stikstof per hectare besparen. Dat speelt natuurlijk ook mee in mijn overweging om voor deze methode te kiezen. De normen worden steeds scherper. Dus als je maar 200 kilo hoeft te strooien in plaats van 300, dan speelt dat absoluut mee.”
Calciumgehalte
Naast het proefveld heeft Salome ook grondmonsters opgestuurd naar een onderzoeksinstituut in Amerika. Daar wordt gekeken naar het calciumgehalte. Een aspect waaraan Salome de komende jaren ook wil gaan werken. In het najaar gaat de Zeeuw aan de slag met zwavel om te kijken of ook op dat vlak nog winst valt te behalen: “We proberen de grond zo gezond mogelijk te krijgen, maar met de huidige normen wordt dat wel steeds moeilijker. De eerste geluiden over deze bodemmeststoffen zijn in elk geval positief, dus ik heb er alle vertrouwen in dat we hierdoor een kwaliteitsverbetering kunnen realiseren.”
Het proefveld is inmiddels al voorzien van de meststof en daarmee is de rol van de akkerbouwer voorlopig uitgespeeld: “Nu moet het gaan groeien”, lacht Salome