Akkerbouwer Leen Vos uit Dinteloord heeft inmiddels alle uien gerooid, maar de aardappelpercelen zijn nog lang niet allemaal binnen: “Een derde van de aardappelen is binnen. De rest hopen we na dit weekend zonder beregenen te kunnen oogsten.”
Versneld rooien
Het warme droge weer is gunstig voor de oogstomstandigheden, zo erkent ook Vos. “Het is prachtig weer om de uien binnen te rijden. Maar het is nu zo lang droog dat de grond op bepaalde plekken te hard begint te worden. Dat was vooral een probleem tijdens het uienrooien. We zijn vorige week wat versneld gaan rooien, omdat ze geen regen meer opgaven. Als de grond dan hard wordt, kun je niet meer netjes rooien”, aldus Vos.
“Als de grond te hard is, wil de rooier er niet onderdoor”
“Het probleem is dat je toch onder die ui door moet zien te komen. Als de grond te hard is, wil de rooier er niet zo gemakkelijk onderdoor.” Volgens Vos begint het vooral op de zwaardere gronden behoorlijk droog te worden. “Wij hebben wat lichtere stukken, maar er is wat verloop in het perceelprofiel. Onder de dijk hebben we wat zwaardere grond, die momenteel toch echt behoorlijk hard is.”
“Aardappelen kunnen we alleen maar rooien, als we ze kunstmatig beregenen. Vorige week hadden we het perceel beregend en van het weekend weer en die is deze week gerooid. Het beregenen doen we om toch elke week iets te kunnen doen.”
Opslag
Inmiddels zijn de uien van Vos er allemaal uit: “Vorige week gerooid, daarna een weekje laten drogen en deze week binnengehaald. De uien gaan nu in opslag, in afwachting van een mooie prijs.”
Die opslag is uitgerust met goede ventilatiecapaciteit en kachels om de uien te kunnen drogen. Vos deed een aantal jaren deze forse investering en plukt daar nu de vruchten van: “We kunnen daar nu mooi gebruik van maken.”
Opbrengstverwachtingen
Vos is positief over de opbrengsten van zowel de uien als aardappelen, ook al is de aardappeloogst wat minder dan andere jaren. “De opbrengst is inderdaad wat achtergebleven. We hebben de laatste weken in deze regio te weinig regen gehad, om de laatste groeitop te pakken te krijgen. Normaal groeien ze nadat je ze doodspuit, eind augustus/begin september, nog iets door. Maar dat is er dit jaar niet bij. We hebben deze week het laatste loof doodgespoten, maar door de droogte en felle zon zijn de kilo’s niet bijgegroeid. We hebben wat minder oogst, maar vooralsnog lijken de prijzen gunstig uit te vallen. Dus mij hoor je niet klagen.”
Ook over zijn uienopbrengst is hij optimistisch: “De uien zijn een procent of tien minder dan vorig jaar. In het begin van het groeiseizoen hebben we veel vocht gehad. Dat heeft geresulteerd in wat structuurplekken door het inzaaien en mindere groei dat later in het seizoen niet meer is ingehaald.”
Al bij al is de akkerbouwer tevreden over de resultaten van dit teeltseizoen: “Ja, al zou het wel fijn zijn als er toch nog eens een dagje met twintig millimeter tussen zou zitten. Dan kunnen we de resterende aardappels ook netjes rooien zonder te beregenen. We hebben alle uien gelukkig binnen, dus nu is het afwachten of er komend weekend regen gaat vallen en anders gaan we volgende week weer gewoon door zoals we afgelopen twee weken al bezig zijn geweest: aardappelen rooien met behulp van de beregeningsinstallatie.”
Bewust boeren
Nadat de uien zijn opgeladen strooit Vos in het kader van ‘bewust boeren’ direct compost op het land.
<
De zaaiuien worden opgeladen en direct erna wordt er compost gestrooid op #KleinTiengemeten. #Boerbewust. pic.twitter.com/YncfRwlPrA
— Leen Vos (@Leen_Vos) September 13, 2016