Pootgoed- en zaaizaadcoöperatie Royal ZAP uit van Ewijcksluis heeft pootgoedbedrijf Semagri Holland BV uit Lelystad overgenomen. Op de ledenvergadering van 13 februari j.l. gaven de leden van Royal ZAP hun fiat aan deze eerste overname uit de lange geschiedenis van coöperatieve telersvereniging, die werd opgericht in 1913.
De leden en telers van Royal ZAP verbouwen 900 hectare pootaardappelen en daarnaast 350 hectare zaaigranen. Dit alles in de polders in de Kop van Noord Holland. De telers van Semagri, met haar hoofdkantoor in Lelystad, telen 400 hectare pootgoed verspreid in heel Nederland.
Semagri is in enkele jaren zeer sterk geworden in de teelt van zetmeelrassen en bezit enkele soorten die uitmuntend scoren op ziekteresistenties. Tevens heeft Semagri het zeer vroege consumptieras Anais en zijn er enkele zeer veel belovende rassen in opbouw. Door de overname kan Royal ZAP haar afnemers een nog gevarieerder aanbod doen. Voor de telers van beide bedrijven veranderd er in principe niets, behalve dat zij desgewenst wat meer variatie in hun teeltplan kunnen aanbrengen.
Maar dit is niet de enige reden voor de overname, zegt Gerard de Geus, directeur van de Royal ZAP. Met de overname nemen we ook het personeel van Semagri over en dat geeft lucht op de werkvloer. Door de logistieke en administratieve teams samen te voegen komt er voor de mensen in de verkoop meer tijd beschikbaar om aan een verdere uitbouw van de activiteiten te werken. Ook zal een verdere invulling van de werkzaamheden van de buitendienst vergemakkelijkt worden.
Directeur Lammert Buwalda van Semagri is blij dat hij zijn sterke rassen, telers, afnemers en personeel bij een betrouwbare, deskundige speler in de pootgoedwereld kan onderbrengen. Hoewel zijn bedrijf relatief jong is (opgericht in 2002) heeft Buwalda inmiddels de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en wil hij het wat rustiger aan gaan doen. Maar eerst moet de zaak netjes worden overgedragen. De telers van beide bedrijven krijgen deze week een brief over de overname. Voorlopig houden beide bedrijven hun eigen naam.