Op een aantal cichoreipercelen is nog geen bemesting uitgevoerd. Voor stikstof en kalium is het goed mogelijk om dit na zaai uit te voeren. Deze elementen zijn voldoende mobiel om snel door de plant te worden opgenomen. Fosfaat is niet mobiel waardoor een bemesting na zaai wordt afgeraden. Voor de bemestingsadviezen wordt verwezen naar het bericht ‘Tijd voor bemesting van cichorei’.
Stikstofbemesting
Cichorei heeft stikstof in beperkte mate nodig. Voor een maximale opbrengst is 70 kg N per hectare voldoende voor de groei en ontwikkeling van het loof en later de wortel.
Onderschat het belang van kalium niet!
Cichorei is een kaliumbehoeftig gewas. Met de wortels wordt, afhankelijk van de opbrengst, 200 tot 250 kg K2O per hectare afgevoerd. Te vaak wordt een kaliumbemesting niet uitgevoerd vanwege de kosten of een voldoende hoog K-getal. Verkeerde zuinigheid die ten kostte gaat van de opbrengst en het rendement van de teelt. Kaliumgebrek toont zich, met name in de tweede helft van het groeiseizoen, door verkleuring van de bladranden en tussen de nerven. Later sterven de bladranden af. Verder is er sprake van een minder goede loofontwikkeling, zie de onderstaande foto’s. Het loof sterft in het najaar eerder af, waardoor de wortel- en inulineopbrengst wordt beperkt.
Kaliumadvies
In hoofdstuk 4.8 van de teelthandleiding (tabel 4 op blz. 24) staan de gewasgerichte K2O-giften die nodig zijn om gegeven de kalitoestand de economisch optimale opbrengst te bereiken. Ook bij een ruim voldoende K-getal is een bemesting rendabel.
Voorbeelden:
– op kleiperceel, bij een K-getal van 18, is het advies 120 kg K2O per hectare;
– op zandperceel, bij een K-getal van 15, is het advies 150 kg K2O per hectare.
Op klei wordt boven een K-getal van 26 geen kalibemesting geadviseerd, op zand is het advies om altijd een kalibemesting uit te voeren. Een hogere gift dan het advies is geen bezwaar, dit is juist nuttig om de kaliumafvoer door het gewas te compenseren en de bodemvoorraad op peil te houden. Het maakt geen verschil in welke vorm de kali gegeven wordt. Gekozen kan worden voor K-60. Cichorei heeft namelijk geen last van chloorhoudende meststoffen. Wanneer er voor zaai dierlijke mest is toegepast, dan kan de toegediende kali afgetrokken worden van de adviesgift.
Wanneer bemesten?
Stikstof en kalium kunnen heel goed na zaai worden gegeven. Zorg er wel voor dat tijdens de kieming de zoutconcentratie van de toplaag niet te hoog wordt door de kunstmestgiften in de tijd te spreiden. Het advies is om na zaai de stikstof te strooien en kalium vanaf het 2- tot 4-bladstadium.
Meer informatie:
T.: +31 (0) 06 27057831
E.: bom@irs.nl
W.: www.cichorei.nl
foto:SuSanA Secretarlat