De Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA) opent op haar proefboerderij de Kollumerwaard te Munnekezijl een biologische vul- en wasplaats. Dit vindt plaats voorafgaand aan de Open Dag van deze proefboerderij, donderdagmiddag 7 juli vanaf 13.00 uur. De vul- en wasplaatsen zijn mede geïnitieerd door LTO Noord.
Innovatieve vul- en spoelplaats systemen
De aanleg van de systemen maakt deel uit van een meerjarenproject van o.a. de waterschappen Noorderzijlvest, Hunze en Aa’s en Vechtstromen. Het doel hiervan is het reduceren van erfafspoeling. De spoelplaats is mede mogelijk gemaakt door Bayer, Syngenta, de provincies Groningen en Friesland, de waterschappen in het gebied, CLM en het Deltaplan Agrarisch Water (DAW). Het DAW is geïnitieerd door LTO Nederland.
Proefboerderij Kollumerwaard beschikt nu over een wasplaats met een vloeistofdichte vloer waarop de spuit van de machine gevuld en de machine gereinigd kan worden. Het waswater wordt opgevangen in een reservoir en vervolgens naar de Phytobac of Heliosec geleid. De Phytobac werkt op basis van biologische afbraak van gewasbeschermingsmiddelen, terwijl het water verdampt. In de Phytobac zit een mengsel van grond van het eigen bedrijf met stro. Dit zorgt ervoor dat de bestrijdingsmiddelen geheel afgebroken worden. Bij jaarlijks keren van de grond in de bak kan deze minstens 10 jaar bestrijdingsmiddelen blijven afbreken. Daarna mag het, na een jaar composteren, worden uitgereden op het land.
Het andere systeem is de Heliosec, die werkt op basis van verdamping. Bij de Heliosec wordt het restwater in een bak opgeslagen met daarin een laag folie. Hier wordt door de invloed van licht een deel van de gewasbeschermingsmiddelen afgebroken. Het water verdampt en de middelen blijven als droge stof achter. De droge stof wordt vervolgens met de laag folie verwijderd en afgevoerd als klein chemisch afval. Daarna wordt een nieuwe laag folie aangebracht, zodat het proces opnieuw kan starten.
LTO activiteiten op de Open Dag
In de ochtend is er voor een groep genodigden aandacht voor het Waddenfondsproject Blauw Afval, Groene Waarde van Projecten LTO Noord en Greenport Noord Holland Noord. Binnen dit project wordt er gekeken of schimmels- en infectieziekten in de bodem bij pootaardappelen- en bollenteelt voorkomen kunnen worden. Daarbij worden garnalendoppen, als hulpstof van natuurlijke oorsprong, ingezet Met dit initiatief wordt een nieuwe stap gemaakt in de ontwikkeling van natuurlijke methoden van gewasbescherming.
De deuren zijn geopend
De Open Dag op proefboerderij de Kollumerwaard duurt van 14.00 uur tot 20.00 uur. Bezoekers kunnen meegaan gaan met een ‘highlight’ tour vanaf de gebouwen van SPNA. Tijdens de tour wordt er in vogelvlucht getoond wat er momenteel op de proefboerderij gebeurt. Op het terrein is er verder de mogelijkheid om bij demonstraties van drones en mechanische onkruidbestrijding (15:45u) kennis te krijgen van de recente ontwikkelingen in deze toepassingen. Daarnaast kan men vrijblijvend geïnformeerd worden over de ontwikkelingen op het gebied van kistenwassers. De proefvelden zijn daarnaast te bezoeken, waarbij een pendeldienst voor vervoer van- en naar de proefvelden ingezet wordt.
De opening van de spoelplaats (vanaf 13u) en de Open Dag zijn gratis toegankelijk voor een ieder. De proefboerderij Kollumerwaard is gelegen aan de Hooge Zuidwal 1 te Munnekezijl.