Nederland neemt bij de export van uien 15 tot 20% van de wereldmarkt voor haar rekening. De kansen op een hogere afzet nemen toe door de groei van de wereldbevolking en de steeds grotere aandacht voor gezond eten.
Door de verwachte toename van de wereldproductie naar 150 miljoen ton in 2050 zijn er veel afzet- en exportkansen voor de Nederlandse ui. Dat schrijft staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken in een Kamerbrief.
Meer dan 90% bestemd voor export
De Nederlandse uien nemen op de wereldmarkt een zeer vooraanstaande positie in. Meer dan 90% van de Nederlandse uien gaat de grens over, naar een groot aantal bestemmingen. De internationale marktpositie van Nederlandse uienexporteurs is gebaseerd op de goede productkwaliteit en de relatief lage prijs, en wordt ondersteund door zeer efficiënte agrologistiek, die ervoor zorgt dat de uien ook in de goede kwaliteit op de juiste plaats en op tijd worden afgeleverd.
"De sterke internationale positie van de Nederlandse ui kunnen we echter niet als een gegeven beschouwen. Deze vraagt constant om innovaties binnen de verschillende schakels in de keten om goede en betrouwbare kwaliteit te kunnen blijven leveren. Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker thema. Het is daarom belangrijk om op dit gebied een herkenbaar Nederlands gezicht te laten zien", aldus Van Dam.
Bron: Ministerie van Economische Zaken