In 2015 bedroeg de landbouwexport 81,3 miljard euro, de hoogste waarde ooit. Na de Verenigde Staten is ons land de grootste landbouwexporteur in de wereld. Na Nederland volgen Duitsland, Brazilië en Frankrijk. Inclusief landbouwgerelateerde producten zoals landbouwmachines en meststoffen bedroeg de export bijna 90 miljard euro, dit is 21 procent van de totale Nederlandse goederenexport. Dit meldt CBS vandaag in de Internationaliseringsmonitor.
Bloemen en planten meest uitgevoerde landbouwproducten
De landbouwexport bestaat uit landbouwproducten en producten uit de voedingsmiddelenindustrie. Bloemen en planten (8,3 miljard euro), vlees (7,6 miljard euro), melk en zuivel (7,2 miljard euro) en groenten (6,3 miljard euro) zijn de meest uitgevoerde landbouwproducten. De onderlinge posities blijven gelijk als wederuitvoer niet wordt meegerekend. Dranken, veevoer, cacao(bereidingen), fruit en bereidingen van groenten en fruit staan op posities vijf tot en met negen in de top-tien van landbouwexportgoederen. Al deze goederen hebben echter veel wederuitvoer en minder uitvoer van Nederlandse makelij dan de nummer tien in de lijst: bereidingen van graan, meel en melk. Dan gaat het voor een belangrijk deel om babymelkpoeder dat zo goed als volledig van Nederlandse makelij is. Bereidingen van graan, meel en melk zijn daarmee het vijfde landbouwexportproduct als de wederuitvoer niet wordt meegerekend.
Ook veel landbouwgerelateerde export
Landbouwgerelateerde goederen zijn goederen die worden gemaakt ten behoeve van landbouwbedrijven. De exportwaarde van deze goederen is 8,6 miljard euro. Daarvan is een groot deel (81 procent) van Nederlandse makelij. De belangrijkste landbouwgerelateerde exportgoederen zijn meststoffen, landbouwmachines en machines voor de voedingsindustrie.
Na Verenigde Staten, voor Duitsland
Nederland is het tweede landbouwexportland ter wereld. Dit blijkt uit cijfers van de World Trade Organisation (WTO). De Verenigde Staten exporteerde in 2014 met afstand de meeste landbouwgoederen (182 miljard dollar). Nederland volgt op respectabele afstand (112 miljard dollar), gevolgd door Duitsland (101 miljard dollar). Uit voorlopige cijfers van Eurostat en de landbouwministeries in Brazilië en de VS blijkt dat Nederland ook in 2015 de tweede landbouwexporteur is in de wereld. De achterstand op de VS is wel kleiner geworden door een afname in Amerikaanse landbouwexport.
Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek