Het Rivierduingebied tussen Swifterbant, Lelystad en de Ketelbrug is van oudsher al een locatie waar zich veel innovatieve akkerbouwers begeven. Als demobedrijf van Profytodsd heeft ook akkerbouwer William de Jonge die pioniersgeest stevig omarmd. Op de demobedrijven wordt ervaring opgedaan met nieuwe producten en het vijf stappenplan van Profytodsd gedeeld met collega akkerbouwers. Zo kwam De Jonge erbij om Agrocote Max toe te passen in zijn uien. De Jonge: “Ik heb het pas één jaar gebruikt, maar ik kan nu al zeggen dat het goed heeft uitgepakt.”
Zijn visie is gestaafd op duurzaamheid, zuinig omgaan met de bodem en een focus op kwaliteit. De Jonge zocht vanuit die gedachtegang naar een product dat continu stikstof loslaat: “Vooral bij uien, wat een echt kwaliteitsproduct is, wil je een mestkorrel die op een gecontroleerde manier voeding geeft aan de plant. Dit lijkt een mooi product daarvoor. Ik heb het hele seizoen geen kleurverschil gezien en ook geen opbrengstverschil ten opzichte van de standaardbemesting. Qua gemak heeft het ook zeker meerwaarde. Agrocote Max hoeft slechts één keer gestrooid te worden en daarna hoeft er niet meer bijbemest te worden.
Hierdoor ben ik niet afhankelijk van weersomstandigheden voor het laten slagen van een bij-bemesting. Vooral in de uienteelt is het belangrijk dat het praktisch werkbaar is. Een goede harde, uniforme korrel die gemakkelijk te strooien is. Ik probeer met een zo laag mogelijke footprint te ondernemen, dan moet je niet op iedere twaalf meter korrels hoeven strooien. Ik heb Agrocote Max op 45 meter gestrooid vanaf de vaste rijpaden.”
Beproefde techniek
Gecontroleerd-vrijkomende meststoffen worden in de sierteelt al vijftig jaar gebruikt. Doordat ICL een nieuwe techniek heeft ontwikkeld om een membraam aan de korrel toe te kunnen voegen is het nu ook toepasbaar in de landbouw. Salesmanager sierteelt en akkerbouw bij ICL Roel Bloemert: “We zijn hier vijf jaar geleden mee begonnen om deze nieuwe techniek met proeven in de praktijk te testen. De resultaten zijn tot nu toe zeer goed. Het product werkt eigenlijk heel eenvoudig: in de basis is het een ureum-korrel met een laagje -een membraam- eromheen. De korrel trekt vocht aan uit de omgeving. Dat zorgt voor oplossing van voeding in de korrel. Een proces op basis van osmose (concentratieverschil, red.) zorgt ervoor dat de stikstof uit de korrel over langere tijd gecontroleerd beschikbaar komt.”
De Jonge strooide de meststof kort na het zaaien, hetgeen ook past bij de behoefte van de uienplant. In de jeugdgroei heeft die niet direct stikstof nodig, maar pas in de latere stadia wordt de waterbehoefte deels vervangen door stikstofbehoefte. “Het strooien voor de opkomst van het gewas doe ik ook omdat mijn uien in een graanstoppel staan. We hebben mest over dat land heen gereden en er heeft een groenbemester gestaan. Er moet voldoende tijd zijn om al dat organisch materiaal om te zetten. Aangezien daar stikstof voor nodig is, strooi ik zo snel mogelijk na het zaaien al de meststoffen over het land.”
Lees verder onder afbeelding
C/N-ratio
Profytodsd was – net als De Jonge – ook al jarenlang op zoek naar gecontroleerd-vrijkomende meststoffen die ook nog eens het bodemleven stimuleren. Deze wens werd ingegeven door de teeltsituatie op de zeekleigronden, waarop het merendeel van de akkerbouwbedrijven in hun werkgebied telen. Gecontroleerd vrijkomende meststoffen passen goed in dit gebied, gezien de C/N-ratio van deze gronden. Die is op de meeste zeekleigronden vrij laag, waardoor ze vroeg mineraliseren. Als daar een meststof als Agrocote Max aan toegevoegd wordt, dan komen er ook in latere stadia nog elementen vrij die de groei bevorderen. Tjalling Nutma, coördinator bodem en bemesting bij Profytodsd: “Er zijn ook verschillende stikstofmeststoffen die met nitrificatie- of ureaseremmers werken. Dat past niet in onze visie om op een natuurlijke manier langzame afgifte te realiseren. Doordat Agrocote Max gecontroleerd stikstof afgeeft -het geeft geen zoutpieken-, is het een vriendelijke meststof voor het bodemleven. Agrocote Max is ook de enige meststof die alleen op temperatuur zijn afgifte bepaalt, hierdoor is hij ook beter te sturen. Samen met de lagere kostprijs, zorgt dit voor maximaal rendement voor akkerbouwers die hiermee werken.”
Het waren ook die telers die met het verzoek kwamen om dit product toepasbaar en betaalbaar te maken voor de akkerbouwsector. Roel Bloemert: “We zijn er altijd al van overtuigd geweest dat het product goed zou kunnen renderen in akkerbouwgewassen. Dat gevoel werd onderstreept vanaf het eerste moment dat we deze meststof introduceerden. Alle gebruikers zijn enthousiast.” Ook De Jonge is zeer tevreden over de effecten, al heeft hij Agrocote nog maar één jaar toegepast. “Eén jaar is geen jaar, maar ik kan al wel zeggen dat het geen negatieve effecten heeft op de teelt. Het was voor mij eerst afwachten of het product op de juiste momenten zijn werk doet. Ik heb qua opkomst en groei geen verschil gezien met andere jaren, dat bevestigt voor mij dat het werkt.”
Grofweg kan gesteld worden dat stap één tot en met drie ontwikkeld zijn voor het voeden van de bodem en de laatste twee stappen voor het voeden van de plant. Nutma: “Dat is wezenlijk anders dan voorheen werd gedaan. Tien, vijftien jaar geleden werd meestal direct gestart met het bemestingsadvies. Nu kijken we eerst waar onbalans in de bodem is, om dat op het juiste moment te repareren met producten die daar een positieve bijdrage aan leveren. Agrocote Max zorgt ervoor dat de bodemvruchtbaarheid in stand wordt gehouden en past daarmee perfect in de vijfde stap van het plan.”
Praktische korrel
De Jonge gaat in elk geval ook komend seizoen door met het toepassen van de mestkorrel: “Dit soort dingen moet je meerdere jaren doen voordat je conclusies gaat trekken. Het gaat mij vooral om de productkwaliteit. De stikstof is dit jaar op de juiste momenten vrijgekomen en dat terwijl we alle soorten weers- en temperatuurinvloeden voorbij hebben zien komen dit groeiseizoen. Daarnaast is voor mij duurzaamheid een zeer belangrijk punt. Ik doe niks op smalle banden. We strooien alles op 45 meter en vanaf vaste rijpaden. Deze korrel is dan heel gemakkelijk en praktisch om te gebruiken. Ook dat zorgt ervoor dat ik heel tevreden ben over dit product.”
Meer informatie over Agrocote Max?
Roel Bloemert – ICL Specialty Fertilizers
Tel. 06- 22 430 134
E-mail: Roel.Bloemert@icl-group.com
Website: www.icl-sf.nl