Jarenlang was Henk Petter – eigenaar van Mechatec – op zoek naar een multifunctioneel systeem voor het wassen en het verwijderen van bestrijdings- /ontsmettingsmiddelen. Afgelopen zomer viel ineens het kwartje. Nu een paar maanden later zijn de eerste Mechatec waterfiltersystemen verkrijgbaar.
Petter: “We zijn hier enorm trots op. Na veel testen hebben we nu een systeem ontwikkeld dat dankzij een schudzeef heel fijn kan filteren, waardoor niet alleen grond en troep wordt afgevoerd, maar ook achtergebleven resten van bestrijdingsmiddelen effectief verwijderd wordt. Hierdoor kan het gereinigde water direct weer worden hergebruikt bij de kistenwasser.”
Controle op proceswater
De drijfveer om een dergelijke machine te bouwen is de toenemende controle van waterschappen op proceswater. In de akker- en tuinbouw (met name bij de teelt van pootaardappelen, uien, bollen, fruit en vaste planten) worden kuubkisten gebruikt voor het opslaan en bewaren van gewassen. Deze kisten raken vervuild, door ziektekiemen en restanten van gewasbeschermingsmiddelen. Het schoonmaken van kisten levert een milieuprobleem op. Het spoelwater loopt bij veel bedrijven van het erf in de sloot en komt het zo in het oppervlaktewater. “Daar wordt nu paal en perk gesteld. Deze waterfilter is een gesloten systeem. Je hoeft niet meer te lozen en je wast toch met schoon water. Met die drie tot vijf kuubsversies die nu in omloop zijn, kunnen pootgoedtelers ook heel gemakkelijk het ontsmettingsmiddel Halamid aan het water toevoegen: de pootgoedtelers kunnen hiermee dus wassen en ontsmetten in één werkgang.”
Wet- en regelgeving
Mechatec is vanuit het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (Toolboxwater.nl) al enige tijd actief betrokken bij het vinden van praktijkgerichte oplossingen. In samenwerking met LTO Noord en de waterschappen zijn daarom regelmatig voorlichtingsdagen en demonstraties gegeven over de keuzemogelijkheden die er zijn voor akkerbouwers om binnen de bestaande wet- en regelgeving kisten te reinigen. “Dit filtersysteem geeft telers die extra keuze waarnaar men op zoek is geweest,” zo stelt Petter. Het vult bestaande bacteriedodingsystemen zoals Cleanlight UV aan, aldus de eigenaar van Mechatec. “Bij Cleanlight – een prachtig systeem overigens – is er sprake van bacteriedoding, maar wij pakken de grond ook mee. Dit is natuurlijk ook geen wonderspuit: je wast met schoon water als basis. Gebruikers moeten blijven oppassen met recirculatie.”
Compact
Het compacte formaat zorgt ervoor dat de waterfiltersystemen van Mechatec feilloos in de bestaande situatie ingepast kunnen worden: “De machine is iets groter dan de kisten, ongeveer zo groot als een kipper. Het kost wel 5,5 kW stroom, maar op de machine zelf zit totaal geen elektronica op. Gewoon water erop en een pomp die het naar de wasser pompt. Met de transportable wasser kan het op de plek staan waar normaal een kist staat. De teler is er zeker mee geholpen. Als je afvalwater hebt waar grond of troep inzit, dan is het ook gewoon separaat te gebruiken. Het hoeft niet bij een kistenwasser, het kan ook heel goed bij een bollenspoelerij.”
Verantwoord waterhergebruik
Henk Petter stelt hiermee een goed antwoord te hebben gevonden op verantwoord ‘waterhergebruik’. “Het systeem is al te koop en in de eerste twee maanden van 2018 worden de eerste waterfiltersystemen uitgeleverd.”