In 2014 besloeg de biologische teelt bijna 50.000 ha. Dat niveau is de afgelopen jaren redelijk stabiel. Het areaal bestaat grotendeels uit grasland en voedergewassen. De provincie Flevoland kent het grootste biologische areaal. In de afgelopen jaren groeide vooral het aandeel biologische opengrondstuinbouw.
Het aandeel bedrijven dat een biologische teelt heeft varieert van 4% in de opengrondstuinbouw tot 2 à 3% in de andere sectoren. Bij alle sectoren doet zich een kleine stijging voor.
Ongeveer 3% van het areaal grasland en voedergewassen is biologisch. Bij de andere sectoren ligt dit aandeel lager. Bij de glastuinbouw betreft het voornamelijk glasgroenten. De biologische opengrondstuinbouw bestaat vooral uit vollegrondsgroenteteelt en fruitteelt.
Beperkt biologisch areaal akkerbouw
De biologische akkerbouw is een kleine sector. Het aandeel bedrijven met biologische teelt ligt de afgelopen jaren rond de 3%. In 2014 werd er op ruim 10.000 ha biologische akkerbouwgewassen geteeld. De akkerbouwgroenten en granen zijn gemeten in hectare de grootste gewasgroepen. Het areaal biologische akkerbouwgewassen schommelt de laatste jaren rond de 10.000 ha. De aandelen van de diverse gewasgroepen binnen de biologische akkerbouw zijn vrij constant. Bij de biologische akkerbouwgroenten zijn uien en winterpeen veruit de meest geteelde gewassen. Tarwe maakt ongeveer een derde uit van het totale areaal biologische granen.
Flevoland grootste bioloog
De provincie Flevoland heeft het grootste biologische areaal van alle provincies wat betreft akkerbouwgewassen en opengrondstuinbouwgewassen. Biologische glastuinbouw komt vooral voor in Zuid-Holland. Gelderland en Friesland zijn provincies waar de grootste arealen biologisch grasland en voedergewassen te vinden zijn.
Bron: Agrimatie