In 2018 groeit het productievolume in de agrarische sector naar verwachting met 0,5 procent. Voor het omslagjaar 2017 gaat ING uit van een stagnatie van de productiegroei. 2018 wordt wederom uitdagend. Het beeld voor melkvee- en varkenshouders werd na twee moeilijke jaren positief. Voor akkerbouwers is 2017/18 na drie goede seizoenen juist minder. Binnen alle sectoren geldt dat de verschillen tussen ondernemers onderling groter zijn geworden.
Akkerbouwers in mineur
Het seizoen 2017/18 lijkt voor akkerbouwers een moeilijke periode te worden. De opbrengstprijzen van zowel aardappelen als uien zijn in de tweede helft van 2017 ten gevolge van recordhoge oogsten beneden kostprijs geweest. Voor de eerste helft van 2018 zijn de verwachtingen matig. Voor uienboeren betekent dit het tweede slechte jaar op rij. Telers van pootaardappelen blijven het dankzij goede prijzen en een stevige exportpositie goed doen, al twaalf jaar achter elkaar.
Tuinbouw investeert in de toekomst
De sierteelt is op weg naar een omzetgroei van 5 procent in 2017. De goede economische vooruitzichten voor diverse exportmarkten leiden waarschijnlijk ook in 2018 tot een stijging van volumes en prijzen. De brexit-perikelen hebben volgens de veilingstatistieken geleid tot een daling van de exportwaarde naar het Verenigd Koninkrijk van circa 5 procent. Dit komt vooral door de waardedaling van het pond ten opzichte van de euro van ongeveer 10 procent. Dit is echter goedgemaakt door groei van de uitvoer naar Duitsland, Scandinavië en Midden- en Oost-Europa.
Investeringen vinden vooral plaats in het up-to-date houden van bedrijven. In de groenteteelt neemt de schaalvergroting veel duidelijker toe. Er worden volop nieuwe kassen gebouwd. 2018 lijkt wat betreft productie en prijsvorming een nog iets positiever jaar te worden dan 2017.