Lupine kan succesvol worden geteeld in Nederland. Dat blijkt uit de recent verschenen brochure van het Louis Bolk Instituut "Lupine voor menselijke consumptie – Teelthandleiding", die overhandigd is aan de Stuurgroep Agenda voor de Veenkoloniën in Valthermond.
Nederlandse bodems zijn ervoor geschikt en de afzetmogelijkheden voor dit eiwithoudende gewas stijgen. Op dit moment heeft nog maar een beperkte groep akkerbouwers enkele jaren ervaring met de teelt. Met een groeimarkt voor vegetarische producten en de beschikbaarheid van de nieuwe teelthandleiding kan het aantal lupinetelers in de komende jaren echter sterk uitbreiden.
Lupine ideaal gewas voor Nederlandse landbouw
Onderzoeker Udo Prins van het Louis Bolk Instituut is er helder over. Lupine is een ideaal eiwithoudend gewas voor menselijke consumptie. "Lupine is een prima lokaal alternatief voor geïmporteerde soja uit tropische landen (waarvoor vaak waardevol oerwoud gekapt wordt). Bovendien hoeft lupine niet bemest te worden omdat het stikstof uit de lucht bindt, en verbetert deze teelt de bodemstructuur. Daarnaast groeien de afzetmogelijkheden. Meer dan de helft van de Nederlanders eet inmiddels drie keer of meer keren per week geen vlees *). Dat is een grote kans voor allerlei nieuwe vegetarische producten op basis van lupine, want lupine is een uitstekende vleesvervanger."
Meer informatie
Louis Bolk Instituut
Hoofdstraat 24
3972 LA Driebergen
T.: +31 (0)343 523860
E.: info@louisbolk.nl
W.: www.louisbolk.org