De sojaoogst van 2015 is achter de rug. De beste 25 procent van alle bedrijven met sojateelt, oogstte over het afgelopen jaar gemiddeld 3,2 ton per hectare. Binnen de humane voedingsmiddelenindustrie speelt het eiwitpercentage van de soja een belangrijke rol. Het percentage is dit jaar hoger dan vorig jaar, wat een mooie pre is voor de afzetmogelijkheden.
Eind september zijn de eerste sojapercelen geoogst, een week later dan vorig jaar. Door het koude voorjaar – in sommige delen van Nederland gevolgd door een droge periode – kwam de sojaontwikkeling slechts langzaam op gang. Daardoor verschilt de uiteindelijke opbrengst per regio.
Eiwitgehalte
Op kleine schaal is inmiddels getest met enkele nieuwe rassen. Agrifirm Plant ziet perspectief voor deze teelt in deze nieuwe rassen, want zowel de opbrengst als het eiwitgehalte liggen hoger dan bij de huidige rassen. Met een hoger eiwitpercentage is de humane afzetmarkt namelijk beter te bedienen en kan deze route zich nadrukkelijk verder ontwikkelen.
Prijs
Het prijsniveau van de soja op de wereldmarkt valt door het ruime aanbod beduidend lager uit dan vorig jaar. Maar omdat in Nederland geteelde soja een uniek product is, kan er een meerwaarde worden gerealiseerd bovenop de wereldmarktprijs. De in Nederland geteelde soja houdt wel verband met de wereldmarkt, maar wordt met mooie premies verhandeld.
Keuze oogstmoment
Door de weersomstandigheden was de ziektedruk iets hoger en duurde de oogstperiode lang. Limburg was de provincie waar de oogst eind september het eerst op gang kwam. De betreffende percelen werden mooi droog geoogst, wat zorgde voor een sojakwaliteit die vergelijkbaar is met die van 2014. Niet alle percelen waren in 2015 tijdig rijp en konden daarom ook pas in oktober worden geoogst. Het juiste oogstmoment kiezen bleek een flinke uitdaging. In het noorden van het land kwam daar nog een mistige periode van twee weken bij, waardoor het oogstmoment nog verder uitgesteld moest worden. Gelukkig heeft de sojaboon een belangrijk eigenschap: de boon blijft namelijk in de peul zitten, ondanks eventuele natte en koude weersomstandigheden.
Bron: Agrifirm Plant