Alleen in het zuidoosten is op dit moment op ongeveer 15% van het areaal droogteschade in de bieten waarneembaar. In deze regio wordt op dit moment circa 30% van de percelen beregend. In de andere gebieden treffen we nog weinig droogteschade aan en wordt er nauwelijks in suikerbieten beregend. Het is aan te bevelen gewassen nu regelmatig te controleren op bladschimmels. Afgelopen vrijdag is in Oost en Zuid Flevoland de eerste waarschuwing uitgegaan voor controle op de bladschimmel stemphylium.
Op meerdere plaatsen worden de bladeren op het heetst van de dag wel wat slap, maar over het algemeen staan de bieten er later weer vitaal bij. Bij de huidige droge en warme omstandigheden is wel goed te zien waar problemen in de bodem voorkomen. Dit zou door het bietencysteaaltje veroorzaakt kunnen zijn. Bij deze bieten verloopt het herstel duidelijk minder snel. Bekijk de wortels van de biet vooral op plaatsen waar ze langduriger verschijnselen van ‘slapen’ vertonen. Graaf de biet voorzichtig uit en maak de worteltjes schoon. Kleine cysten zijn nu goed te zien (zie ook dit bericht van IRS).
De druk van bladluizen is hoog. Er zijn echter ook natuurlijke vijanden en schimmels actief. Het advies is eerst goed het veld inspecteren en kijken naar de schadedrempels alvorens te gaan spuiten. Onnodig spuiten kost onnodig geld, circa €45 per hectare, en brengt onnodig milieubelasting met zich mee. Zie ook het IRS-bericht ‘Zwarte bonenluizen niet meer bestrijden’.
Foto: Lesley L.
Meer informatie
Royal Cosun
W.: www.cosunleden.nl