Drie weken geleden keken de broers Jan en André Franje vanaf de dijk in het Zeeuwse Krabbendijke over de uienpercelen en zagen nauwelijks groei bij de plantuien. Bovendien had het hele uienveld ‘een gele gloed’ door de nachtvorst. Een kleine maand verder is de stemming volledig omgeslagen: “De plantuien staan er prachtig en groen bij”, aldus een opgeluchte Jan Franje.
Even was het dus spannend bij Franje Onions: “De percelen die wat grof lagen hebben erg geleden onder de droogte en die hebben een slechte opkomst. Die zijn nu pas aan de groei. Er zijn percelen bij waar dertig tot veertig procent van de uien te laat is opgekomen. Of dat nog goed gaat komen, ligt aan het hele groeiseizoen. Als er op tijd warmte en water komt valt het misschien mee, maar ze blijven altijd achter lopen op de rest.”
“Stilstand is nooit goed voor een gewas”
Toch houdt Jan Franje hoop op goede opbrengsten: “De laatste dagen trekt alles behoorlijk aan. Toen we een paar weken geleden bovenaan de dijk stonden en over het land keken dacht ik: het hele perceel is ziek! Dus ik ging direct iedereen bellen wat er aan hand kon zijn. Maar het kwam gewoon door de kou. Als je dan nu kijkt: het hele veld is helemaal blauw van kleur, staat er strak bij met groot en mooi loof erop.” Zijn angst voor ziekte op zijn akkers bleek gelukkig ongegrond: “Op een paar stressplekken na was er geen sprake van ziekten. Stilstand in natuurlijk nooit goed voor een gewas, maar voor de rest is het perfect. De kleur is mooi en de groei-explosie die nu plaatsvindt, zorgt ervoor dat het goed vooruit gaat.”
Wortelgestel
Bovengronds ziet alles er dus weer picobello uit, maar hoe zit dat onder de grond? “We hebben net met iemand van De Groot & Slot een rondje door het veld gedaan. Het wortelgestel zag er keurig uit bij de winteruien. De grond is wel wat droog. Die verlangt naar regen, al moeten we dat ook niet overdrijven. Die verhoogde temperaturen is het belangrijkste, want het was zo koud.”
Vroege rassen
In totaal heeft Franje Onions 65 hectare plantuien in bewerking, bestaande uit voornamelijk vroege (en rode) winter- en voorjaarsplantuien. “De Red Lights doen het erg goed. We kiezen eigenlijk altijd voor vroege rassen zoals Jagro en Jetset in de hoop een goede prijs te krijgen.”