De aandacht voor bodem- en bemesting groeit stevig. Dit blijkt uit de opkomstcijfers van enkele bijeenkomsten die eind november en begin december in Zeeland, Zuid-Holland en Brabant werden georganiseerd door CZAV. "Er worden steeds meer eisen gesteld aan de informatie die akkerbouwers moeten leveren als het gaat om product- en bodemkwaliteit", aldus Ko Francke van CZAV dat in hun werkgebied regelmatig lezingen houdt over onder andere bodem- en bemesting in de akkerbouw.
Het doel van de bijeenkomsten die CZAV afgelopen weken heeft georganiseerd was inzicht verkrijgen in de mogelijkheden om het bodemleven te verbeteren, de aanvoer van voldoende organische stof binnen de fosfaatwetgeving en het bouwplan-breed verhogen van organische stofgehalte.
AkkerbouwActueel stelde vijf vragen aan Ko Francke (adjunct-directeur van CZAV):
Welke problemen kwamen er tijdens de bijeenkomsten naar voren?
Veel akkerbouwers vragen zich af hoe ze het positieve bodemleven kunnen verbeteren zonder het negatieve deel van grond ‘verklittende’ wormen ook te stimuleren. Ook kregen we veel vragen over de termijn waarop mineraal- en/of plaats-specifiek met behulp van NIR-sensing techniek (sturing geven aan de elementen stikstof, kali en fosfaat tijdens het rijden, red.) mest gereden kan worden.
Welke ontwikkelingen zijn er gaande die bijdragen aan een betere bodemgezondheid op de Zeeuwse akkers?
We merken dat er steeds meer aandacht aan de bodem wordt besteed. De akkerbouwers die wij gesproken hebben tijdens de bijeenkomsten proberen zoveel mogelijk fosfaat te benutten en organische stof aan te kunnen voeren. Ook profielkuilen graven en het laten maken van grondanalyses om te kijken of het klei-humuscomplex (CEC) met de goede elementen bezet is, wordt steeds populairder. Daarnaast wordt er vaker gekeken naar plaats-specifieke organische mesttoediening met behulp van NIR-sensing technieken en inzet van bodemverbeteraars zoals 'NeoSol' en 'Bactofil'.
Wat is het belangrijkste speerpunt voor de akkerbouwers als het gaat om bemesting?
Aandacht voor alle elementen. Het draait niet enkel op NPK-meststoffen (samengestelde minerale meststoffen, red.) Ook zwavel, calcium, borium, mangaan en magnesium worden steeds belangrijk. Doordat andere elementen, zoals stikstof en fosfaat, minder aangevoerd mag worden
Waar valt de grootste winst te halen als het gaat om implementatie van bemestingsplannen in het totale bouwplan?
Via uitgekiende bemestingsplannen een goed financieel saldo behalen, zowel nu als in de (verre) toekomst. Dus geen roofbouw plegen en een zo efficiënt mogelijke aanvoer van mineralen, organische stof en bodemverbeteraars. Uitgangspunt is een gezonde bodem op lange termijn.
Wat houdt de akkerbouwers in Zuid-Nederland (in deze winterperiode) het meeste bezig op dit vlak?
De telers in ons werkgebied Zuid-Holland, Zeeland en Brabant zijn samen met CZAV druk bezig om duidelijke plannen te maken met betrekking tot: bodemgezondheid, organische stof aanvoer en alle plantbelangrijke elementen aanvoeren, dus voldoende organische mest aanvoeren en daar je bemestingsplan op aanpassen. De bijeenkomsten van afgelopen maand dragen hier zeker aan bij. Wij hopen de komende jaren hierdoor meer rendement uit onze gewassen te halen.