In de novembervergadering stelde het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) voor ons land de zogenaamde ‘nationaal specifieke elementen’ vast. In het streven naar Europese harmonisatie onderschrijft het college de beleidslijn om nationaal minimaal af te wijken van Europese toelatingen van gewasbeschermingsmiddelen. Daarom zijn de nationaal specifieke elementen met dit besluit strak gedefinieerd.
Het Ctgb neemt alle toelatingen van andere EU-lidstaten over, tenzij de Nederlandse situatie aantoonbaar verschilt ten aanzien van:
- uitspoeling naar grondwater
- windsnelheid
- drinkwaterwinning uit oppervlaktewater
Daarnaast blijft er nog de beslissingsvrijheid van het college bij het mogelijk ontstaan van onaanvaardbare risico’s voor mens, dier of milieu. Het college kan in dat geval het besluit nemen een middel niet toe te laten op basis van advies van deskundigen, het zogenaamde ‘expert judgement’. Uitsluitend overwegingen op deze vier criteria geven het Ctgb de mogelijkheid van Europese toelatingen af te wijken. Het College besloot na consulatie van onder andere LTO Nederland en brancheorganisaties.
Grondwater
Nederland is een delta met relatief hoge grondwaterstanden in combinatie met intensief grondgebruik. In ons land halen we circa 60% van het drinkwater uit grondwater, waarvan een gedeelte uit ondiepe grondwaterlagen. De combinatie van hoge grondwaterstanden en intensief gebruik, maakt Nederland kwetsbaar voor uitspoeling van gewasbeschermingsmiddelen naar het grondwater.
Windsnelheid
Nederland heeft ten opzichte van de andere lidstaten een relatief hoge windsnelheid, behalve ten opzichte van het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Daardoor is de kans op verspreiding door de wind – drift – groter. Daarom maakt Nederland tot nu toe gebruik van eigen driftwaarden, behalve voor beoordelingen uitgevoerd door Verenigd Koninkrijk of Ierland. Momenteel werkt men in Europa aan een model waarmee de driftwaarden tussen verschillende Europese landen met verschillende windsnelheden vergeleken kunnen worden.
Drinkwaterwinning
Nergens in Europa beoordeelt men de risico’s van gewasbeschermingsmiddelen voor de drinkwaterwinning uit oppervlaktewater. Nederland kent als enig Europees land een (NL-)beslisboom voor de risicobeoordeling voor drinkwater uit oppervlaktewater. In voorkomende gevallen zal deze beslisboom voor de Nederlandse situatie aanvullend worden toegepast.
Harmonisatie
De Europese Unie kent het beginsel van vrij verkeer van goederen. Dat beginsel geldt ook voor gewasbeschermingsmiddelen; maar deze worden, gelet op de risico’s voor mens, dier en milieu, gereguleerd door bijzondere wetgeving, de Verordening gewasbeschermingsmiddelen. Het voordeel is dat aanvragers en toelatingshouders de Europese markt met minder administratieve lasten kunnen betreden. Voor burgers, professionele gebruikers en de agrarische sector is het voordeel dat overal eenzelfde middelenpakket beschikbaar is onder gelijke voorwaarden. Voor bijvoorbeeld de agrarische sector bevordert dit ook weer gelijke concurrentieomstandigheden. Gelet op deze maatschappelijke voordelen vormt de harmonisatie een belangrijk uitgangspunt.
Bron: Ctgb