Bij Maatschap Steenhuis-Geertsema in Wirdum (Groningen) telen ze dit jaar voor het tweede seizoen het bietenras Hannibal van Strube zaden. Volgens eigenaren Jaap en Detmer Steenhuis draagt dit ras in het vroege segment bij aan een stukje bedrijfs- en oogstzekerheid: “We hebben voor Hannibal gekozen omdat het ras vroeg veel suiker levert en in onze planning past vroeg rooien heel goed.”
Het Groningse akkerbouwbedrijf ziet naast de zekerheid die Hannibal met zich meebrengt nog meer voordelen in de bietenteelt. “Het is een ras dat al meerdere jaren in praktijk is en op het ogenblik zie je dat bij deze rassen de ziektedruk wat lager is. Daarmee beperken we onze risico’s en wordt de kans op een goede opbrengst groter. Maar laten we wel eerlijk wezen: alles is inherent aan het groeiseizoen en het is perceelafhankelijk: je hebt niet overal vat op.
Hannibal is in alle opzichten een goed bedrijfszeker ras dat een hoog suikergehalte levert. Het liefste hebben we zoveel mogelijk suiker en zo min mogelijk kilo’s. Want dan hoeven we zo weinig mogelijk over het land te rijden en hebben we minder structuurbederf.”
Proef- en praktijkveld
Het bouwplan voor dit jaar bestond uit consumptieaardappelen, zaaiuien, wintergerst, wintertarwe, haver en bieten. Van de in totaal 117 hectare die de broers in eigen bewerking hebben, waren er in 2017 twee percelen ingeruimd voor bieten: eentje diende als proefveld voor Strube en op het andere perceel teelden de Groningers het ras Hannibal. Beide akkers scoorden ondanks een grillig groeiseizoen – met veel uitersten – erg goed: “Strube is al met de vraag gekomen of we volgend jaar hiermee door willen gaan, er zijn dus zeker positieve resultaten geboekt.”
“Zaaien en stikstofbemesting eerder uitvoeren”
Ook vanuit teelttechnisch oogpunt keek men bij Maatschap Steenhuis-Geertsema zeer geïnteresseerd mee naar de verrichtingen op het proefveld. “Het meeste komt wel overeen met hoe we het altijd al doen, maar we hebben wel één ding gezien: ze zaaien wat later dan wij normaal gesproken doen. Dat is wellicht nog iets om voor de komende jaren in gedachten mee te nemen.
Ook viel het mij op dat zij de stikstofbemesting er iets eerder op hadden dan wij. Achteraf hadden wij dat ook moeten doen, want dan hadden we waarschijnlijk minder last gehad van sporen in het veld. In het proefveld zagen we namelijk duidelijk minder structuurschade, dan bij ons.”
Lees verder onder afbeelding
Vloeibare mest
Als het gaat om bemesting houden de twee broers er sowieso een duidelijke visie op na: “Omdat onze pH-waarde jarenlang te hoog was, zijn we gaan zoeken naar alternatieven. De pH-waardes liepen op bepaalde percelen richting de zeven. Daarnaast zaten we ook met het probleem dat de kanten niet meekwamen en dan ga je vanzelf kijken hoe je ook daar meer rendement uit kan krijgen. Met strooien redde we dat niet en met vloeibaar mest lukt dat wel. Voor ons was het dan ook één en één is twee.
We zijn veel slagvaardiger en het spoelt niet zo gemakkelijk uit. We hebben er tien jaar over nagedacht en twee jaar geleden definitief de omslag gemaakt. We hebben er tot nog toe op geen enkel moment spijt van gehad: we zijn veel sneller klaar, een stuk flexibeler en benutten onze hectares optimaal.”
“Borium heeft veel effect op het suikergehalte”
Ook bemesten de broers uit Wirdum al vijf jaar meerdere keren per jaar met boriummeststoffen. “Zodra het bietenveld dicht is, voegen we altijd wat extra spoorelementen toe. Borium heeft veel effect op het suikergehalte en dat heeft ons al wat leuke resultaten opgeleverd.”
Meer informatie?
Bart van der Weijden – Strube Nederland B.V.
Escudo 6, 8305 BM Emmeloord
Tel: 06 – 23975363
info@strube-zaden.nl
www.strube-zaden.nl