“De basis van het akkerbouwbedrijf ligt zowel bovengronds als in de grond en het bestaansrecht bij de kassa”, zo stelt gedeputeerde van Provinciale Staten Nico-Jan Appelman. “De sector moet zijn eigen toekomst waarborgen door gezonde producten van topkwaliteit te leveren”, zo vertelde hij onlangs tijdens de jubileumbijeenkomst van Stichting Veldleeuwerik.
Diversiteit en vitaliteit
Appelman stelde in zijn toekomstvisie openlijk de vraag of er over vijftien jaar nog grondgebonden akkerbouw is? “Is daar nog ruimte voor of is de bodem uitgeput door intensieve landbouw? Dat zijn de politieke discussies van tegenwoordig. Ik zie een enorme ontwikkeling in de biologische landbouw: nieuwe vormen van landbouw: diversiteit en vitaliteit. Landbouw moeten we meer en meer gaan zien als productiesector die de basis vormt voor een verantwoord en gezond voedselsysteem.”
“Gelijkgestemde ondernemers zoeken”
Om dat te realiseren zijn volgens de gedeputeerde innovaties vanuit de telers belangrijk om de overheid aan de hand te nemen en niet andersom: “Ondernemers die strategisch denken en weten wat de eindgebruiker wil, zullen het meest succesvol zijn.” Appelman is zelf ook akkerbouwer, dus ervaringsdeskundige en is daarnaast actief als ondernemer in de energiesector. Volgens hem is de rol van de provincie – waar hij vertegenwoordig van is – er vooral eentje van stimulator en niet van motivator: “Akkerbouwers moeten de handen ineenslaan, gelijkgestemde zoeken en projecten ontplooien.”
Invoering kennisvouchers
“In het economische programma van de provincie stimuleren we dit door kennisvouchers te introduceren waar Flevolandse akkerbouwers gebruik van kunnen maken. Plannen die bijdragen aan een circulaire economie, consumentenwensen en bodem- en voedselkwaliteit hebben de meeste kans op toekenning.”
Landbouw dragende pijler
Welke rol speelt precisie-landbouw in dit verhaal? Appelman: “Flevoland heeft fantastische fysieke omstandigheden, dat moeten we ook zo houden. Precisie-landbouw draagt hieraan bij en wordt dan ook door de provincie omhelst. In de nieuwe omgevingsvisie van Flevoland blijft landbouw een dragende pijler en dat is goed nieuws voor alle akkerbouwers in deze regio.”
Minister van Landbouw
Tot slot liet de gedeputeerde zich tijdens het Veldleeuwerik-congres nog even uit over de plaats die de akkerbouwsector heeft in het landelijke politieke speelveld: “Het zou heel mooi zijn als we weer een echte vakminister van landbouw zouden hebben.”