Op het akkerbouwbedrijf van Pieter van der Eijk uit Swifterbant wordt er gekozen om bij de zaadlevering middelvroege en late bietenrassen te bestellen. De oogst van de middelvroege rassen is afgerond, het rooien van de late rassen is in volle gang. Net als veel telers heeft ook Van der Eijk zijn bietenareaal dit jaar uitgebreid: 25 bunder van de totaal 225 hectare is bestemd voor de bietenteelt. “Landelijk gezien is de areaalgroei er nu wel een beetje uit. Iedereen heeft meer bieten in zijn bouwplan waardoor het de vraag en afzetmogelijkheden overstijgt. Wij gaan volgend jaar ook zeker niet meer bietenland toevoegen.”
De stijging van het aantal hectare bieten werd bij Van der Eijk dit jaar veroorzaakt door twee redenen: “Allereerst is het natuurlijk een bedrijfs- en oogstzeker gewas, maar het kwam bij ons qua ruimte in het bouwen en in de vruchtwisseling goed uit om dit groeiseizoen meer bieten te zaaien. Voor ons bedrijf is die huidige groei in het aantal bunder bieten niet structureel. Volgend jaar gaan we zeker niet meer bieten in ons bouwplan opnemen. Ik weet ook niet of bieten wel een interessant gewas blijft nu iedereen het in zijn teeltplan heeft opgenomen.”
Veel neerslag
De oogstomstandigheden tijdens het rooien zijn lastig, maar op de Flevolandse zeeklei valt het nog enigszins mee: “Het eerste perceel is er uit. Dat viel mee. Er is deze week en vorige week natuurlijk veel regen gevallen, maar naarmate de dag vordert gaat het steeds mooier. De biet is er ook aan toe om gerooid te worden, er komt nu toch geen extra suikergehalte meer bij.”
Langere bietencampagne
Op zeven december worden de bieten die het laatste gerooid zijn opgehaald bij akkerbouwbedrijf Van der Eijk. Het einde van de bietencampagne is direct ook het einde van een turbulent groeiseizoen, waarin alle klimaatverschijnselen de revue gepasseerd hebben: kou, droogte, nattigheid en extreme warmte. De zware oogstomstandigheden passen wat de Swifterbantse akkerbouwer betreft perfect in dat plaatje. “De bietencampagne is natuurlijk langer geworden. We rooien de bieten met een Vervaet bietenrooier van loonbedrijf Breure; ook uit Swifterbant afkomstig. Dit is eigenlijk het enige dat wij uitbesteden en dat gaat tot nu toe altijd prima. Ook nu loopt de rooier – ondanks dat de ondergrond soms wat nat en plakkerig is – mooi over het land. Zo spannend is het dit jaar allemaal niet hoor. Er zijn weleens extreme jaren geweest als we kijken naar de omstandigheden voor het oogsten van de bieten”, zo besluit Van der Eijk nuchter.