De meest recente cijfers laten zien dat ongeveer 75 procent van de bieten inmiddels gerooid zijn. Ook heeft het IRS in haar rassenbulletin alle nieuwe cijfers vanuit het rassenonderzoek (inclusief tweedejaars rassen) gepubliceerd. Tijd dus om terug te blikken op de suikerbietteelt 2016 en vooruit te blikken op 2017. Wilbert en Jurgen Siebring uit het Drentse Erica hebben deze week het laatste perceel geoogst: “Het was een moeilijk jaar, maar toch nog een mooie opbrengst.”
Siebring beschrijft het groeiseizoen 2016 als volgt: “De start was niet al te vroeg en de zomer was af en toe aan de natte kant. Gelukkig konden de bieten daar goed tegen, maar we hebben een hele droge herfst gehad waardoor de nagroei wat is tegengevallen. Met name doordat de ziektedruk behoorlijk hoog was, is het niet geworden wat we er vooraf van verwacht hadden.”
Vooral dat laatste baart Siebring richting de toekomst grote zorgen: “We hebben dit jaar wel vier keer een bestrijding moeten uitvoeren en dat is wel heel veel. Het is gewenst dat er meer onderzoek en voorlichting komt over middelen en beschikbare rassen om die ziektedruk te verlagen. Ik wil het geen bedreiging voor de teelt noemen, maar het is in mijn ogen geen eenjarig probleem. Elk jaar neemt het aantal probleemgevallen toe. Het was dit jaar extreem veel meer dan in voorgaande jaren. Misschien moeten we er als telers ook nog mee leren omgaan. Er meer bovenop zitten (zoals bij de aardappelteelt) en goed nagaan wanneer we het beste een bestrijding kunnen uitvoeren, maar het is geen jaareffect vanwege het extreme verloop van dit groeiseizoen. Uiteraard speelt dat wel mee en kan de ziektedruk volgend jaar weer een stuk lager zijn, maar als de lijn van de afgelopen jaren zich doortrekt dan wordt het de komende seizoenen alleen maar erger.”
Suikergehalte en opbrengst
Het suikergehalte is nog even afwachten. De bieten die Siebring heeft geoogst moeten nog tot 28 januari blijven liggen. “Dat moet toch wel dik boven de 17 komen”, zegt Wilbert Siebring hoopvol.
Opbrengstverwachting: “Het ligt nog in bulk, maar ik schat dat we wel boven de 80 ton per hectare uit gaan komen. Daar zijn we zeker niet ontevreden over, maar we hebben ook weleens jaren gehad met wat hogere opbrengsten en zoals elke ondernemer willen wij groeien en nooit terug.”
Geduld bewaren
Wat heeft Siebring geleerd van het afgelopen groeiseizoen? “In ieder geval dat je geduld moet hebben in het voorjaar. Voorzichtig zijn en het goede moment kiezen om te zaaien. Achteraf gezien hadden we in september moeten beregenen, maar omdat we ook kruiden telen (Valeriaan, red.) was er in die periode een capaciteitsprobleem rondom het beregenen. Bovendien hebben we weinig ervaring met beregenen in september: we dachten lange tijd ‘die bui komt wel’, maar die kwam dus niet.”
De nieuwe rassenlijst voor 2017 die onlangs door het IRS gepresenteerd werd vormt voor het akkerbouwbedrijf uit Erica een belangrijk beslismoment: “We bouwen weinig historie op wat dat betreft. We kiezen altijd voor de rassen die het hoogst presteren en dat zijn eigenlijk altijd de nieuwe bietenrassen. Dat pakt meestal goed uit. We hebben wat grond waar rhizoctonia inzit, dus we kiezen altijd voor rhizoctonia-resistente rassen. Ik zag dat er een nieuw rhizoctonia-resistent ras op de lijst stond, met een hogere opbrengstverwachting. Dus dan is die lijst voor ons al de moeite waard. Wij kijken altijd met belangstelling naar deze rassenlijst uit. We doen eigenlijk nooit mee met de vroege bestelling en wachten altijd dit moment af om onze bestelling te doen.”
Uitbreiding bietenareaal
Voor menig akkerbouwbedrijf is de bietenteelt als bedrijfszeker gewas in het bouwplan opgenomen. De recente stijging van de ziektedruk is voor de Drentse akkerbouwer geen reden om de teelt te vervangen door een ander gewas: “We vinden de bietenteelt een hele mooie teelt, dus we schrijven het absoluut nog niet af. Het gewas past goed bij ons bedrijf en past ook goed in het bouwplan. We hebben dit jaar ook de uitbreidingsmogelijkheden maximaal benut en in 2017 gaan we weer twintig procent meer suikerbieten telen. Dit jaar hadden we 23 hectare staan, dat wordt volgend jaar ongeveer 28 hectare.”