De aardappeloogst is binnen voor dit jaar en dus ligt de focus nu op bewaring en verlading. De uiteindelijke opbrengst hangt mede af van het uitvalpercentage bij de aardappelen die vanuit de schuur naar de fabriek gaan. "Bepaalde aardappelen spoel en was ik nog even voordat ze naar de fabriek gaan", verklapt akkerbouwer Robert Kort uit Kudelstaart.
Het idee om de aardappelen nog even een flinke spoelbeurt te geven, voordat ze naar de fabriek gaan, is afkomstig van een principe uit grootmoederstijd: "Vroeger werden de aardappelen ook altijd een tijdje in het water gezet, voordat ze gekookt werden. Dat keukenprincipe passen wij ook toe. Ik leg de aardappelen in een verzinkbak, die eigenlijk gemaakt is voor de bloembollenteelt: de zogeheten Aqua Grader van de Van Dijke Groep. Met een paar kleine aanpassingen (de schoepen een paar graden draaien om de waterstroming aan te passen) is deze prima geschikt om aardappelen in te wassen. Die gaan goed nat de wagen in en liggen dan vervolgens lekker nat een uur tot anderhalf uur in de vrachtwagen. Als ze langer in de vrachtwagen liggen, dan was ik ze niet. Ook als ze bij de fabriek lang bewaard moeten worden, pas ik het wassen niet toe en natuurlijk doe ik dit ook niet als het buiten vriest."
De reacties vanuit de fabriek op deze bijzondere werkwijze zijn louter positief. "Er wordt weleens raar naar gekeken, maar ik doe dit nu al een jaar of tien en het werkt prima. Uiteraard kan het niet bij alle aardappelen en het is ook niet toe te passen als er veel klei op zit, maar over het algemeen kan het prima."
Meer aandacht voor bewaring
Om zichzelf een beeld te geven van de kwaliteit van zijn aardappelen is Kort deze week bezig geweest om een aantal partijen in zijn schuur te monsteren. Onder het motto weten wat er in je schuur ligt, nam hij enkele aardappelen onder de loep: "Van het zomer hebben we dit natuurlijk ook op het veld gedaan, maar nu zie je toch net iets meer. Wat opvalt is dat – waarschijnlijk door de natte oogstperiode – er meer aardappelrot is dan andere jaren. Over het algemeen is de rot bij mij goed beheersbaar, maar dit jaar moeten we in de schuur echt meer blazen. Er is duidelijk meer aandacht nodig tijdens de bewaring."
De maatschap heeft drie locaties. Op de thuislocatie werkt men met de bewaartechnieken van Tolsma. De andere twee vestigingen zijn huurlocaties waar de aardappelen worden bewaard met behulp van Mooij Agro en Omnivent. "Dat gaat al jaren heel erg goed. Tolsma is de huisleverancier, het liefst werk je natuurlijk met één bedrijf op dit gebied. De samenwerking met de andere twee bevalt echter ook prima en alle drie bewijzen ze ook nu weer zijn hun waarde."
Qua opbrengst is het nog even afwachten voor de Noord-Hollandse akkerbouwer: "De aardappelen zijn behoorlijk grof, maar minder in aantal. De hoeveelheid 'blauw' (ook wel stootblauw genaamd, red.) was vorig jaar natuurlijk echt een issue. We kunnen bepaalde beschadigingen nu nog niet zien. Ook het onderwatergewicht (drogestofgehalte) kan nog verlopen, het is dus nog even afwachten voordat we echte cijfers kunnen brengen."
Rassenkeuze
Toch wordt er met een schuin oog alweer gekeken naar het komende groeiseizoen. Kort heeft een viertal vaste rassen in zijn bouwplan: Ramos (Van Rijn), Fontana (Agrico), Markies (Agrico) en Lady Anna ( Meijer Potato). "De Ramos heeft het erg goed gedaan dit jaar. Iedere jaar is er een andere uitschieter, maar over de Ramos ben ik zeer tevreden. We telen dat ras op zware gronden, omdat die daar het best gedijt. Maar omdat we tussen Zwanenburg en Alphen aan de Rijn diverse percelen hebben, werken we ook met rassen die voor andere gronden geschikt zijn. De Lady Anna viel – wederom – een beetje tegen. Er bestaat een reële kans dat ik dit ras volgend jaar ga vervangen, maar daar gaan we komende tijd is rustig over nadenken."
Meer informatie vindt u op de website van Kort Akkerbouw.