De haspel stond al klaar en dat terwijl Tjerk de Regt uit Werkendam eigenlijk uit angst voor bacteriën zijn uien niet beregend: “We hebben deze week vijftien millimeter regen gehad, dus dat was zeer welkom. We zijn er nog niet, want de scheuren in de grond zijn nog niet dicht. Maar het ergste leed is weer geleden.”
Structuurschade
De regen kwam dus op het goede moment: “Ja, daar waren wel heel blij. De uien staan op zware grond en die scheurt wat makkelijker. Daarnaast is het één van de hogere percelen in deze regio en dan ben je sneller je vocht kwijt.” De weersomstandigheden in de afgelopen tijd hebben bovendien de grondstructuur behoorlijk aangepast, waardoor er op dat perceel ook sneller problemen ontstaan: “We hebben hier al twee jaren flinke waterschade gehad in de zomer. Je merkt nu dat de structuur van de grond verre van optimaal is. Je ziet in een hoop uienpercelen structuurschade komen: banen erin van vorig jaar.”
“Bewust gewacht met beregenen”
Volgens De Regt is het dit jaar continu balanceren tussen gunstige groeiomstandigheden creëren voor het lopende seizoen en herstel van de bodem voor de komende jaren: “De allerbeste manier om de grond te laten herstellen is vorst of droogte. Dus ik heb mijn eigen geduld op de proef gesteld en gewacht met beregenen. Je ziet nu dat de grond zich toch al aan het herstellen is. Als we nou komende winter eindelijk eens goede vorst krijgen, dan zijn we bijna weer het mannetje.”
Geen topjaar, maar ook geen mislukt uienjaar
Op dit moment is De Regt dan ook behoorlijk tevreden over de stand van zijn uienperceel: “Het is geen topper, maar zoals gezegd kwam de regen op het juiste moment. Het wordt zeker geen topper, maar een misser ook absoluut niet. Het zal uiteindelijk iets onder het tienjarig gemiddelde zitten, maar vergeleken met de angst van een maandje geleden valt het nog iets mee gelukkig.”
Begin september oogsten
Zijn oogstplan ligt nog niet helemaal vast, maar krijgt wel langzaam vorm: “Ik verwacht bij mijn collega begin september te starten met rooien en mijn eigen perceel rode uien zal er ook rond die tijd wel uit gaan.”
Foto: Begin deze week was De Regt bij wijze van spreken nog bang dat zijn uien door de opengescheurde grond zouden zakken, maar inmiddels heeft de neerslag van deze week de omstandigheden op zijn hoger gelegen perceel behoorlijk verbeterd.
Nog een week droog en hij zakt erdoor. Het wordt toch wel weer droog in de #uien. pic.twitter.com/lCWP4h6X1O
— Tjerk de Regt (@tjerkderegt) 1 augustus 2016