Agrifirm Plant maakt plaatsspecifiek bemesten met drijfmest en compost mogelijk. Door de ontwikkeling van specifieke taakkaarten kunnen telers en loonwerkers nu binnen een perceel de organische mestgift variëren. Zo is een betere benutting en een hogere opbrengst mogelijk.
De techniek is onderdeel van de Veris bodemadadviesdienst, die Agrifirm Plant ontwikkelde in samenwerking met Agrometius. Deze brengt de toestand van de bodem met een Veris bodemscanner in kaart. Hiermee zijn diverse variabelen binnen een perceel te meten, zoals de geleidbaarheid, de pH en het gehalte organische stof. Op basis van de bodemkaarten die met de Veris bodemscanner gemaakt worden geeft Agrifirm Plant een advies op maat.
Taakkaarten
Tot nu toe is plaatsspecifieke bekalking mogelijk op basis van meting van de pH. Agrifirm Plant heeft nu ook rekenregels opgesteld voor bemesting met drijfmest en compost op basis van het gemeten gehalte organische stof in de bodem. Op plaatsen waar het gehalte hoog is, wordt dan minder mest gestrooid; op plaatsen met een laag gehalte wordt meer gegeven. Deze informatie is opgeslagen in zogenoemde digitale taakkaarten; die kunnen in de boordcomputer van de mestverspreider worden ingelezen, waarna automatisch op de juiste plekken in het perceel de juiste hoeveelheid terecht komt.
Hogere opbrengst
“De afgelopen weken hebben we samen met loonwerker Henk van Oosten in Meeden (GR) onze rekenregels en taakkaarten in de praktijk getest. Agrometius heeft de machine uitgerust met de juiste apparatuur om plaatsspecifiek te kunnen doseren op basis van taakkaarten. Op percelen in Groningen en Drenthe verliep dat goed, de toepassing werkt”, aldus een enthousiaste Fokko Prins. De teeltspecialist regio Oost bij Agrifirm Plant verwacht dat de nieuwe toepassing een hogere opbrengst oplevert. “Vooral het toevoegen van voldoende organische meststoffen op plekken waar tot nu toe de gewasgroei achterblijft, is interessant. Het vrijkomen van kali en ook stikstof uit drijfmest of compost kan zorgen voor hogere opbrengsten en betere gehalten in bijvoorbeeld zetmeelaardappelen.”
Praktijkproef
Hoe groot het positieve effect van de nieuwe toepassing is, onderzoekt Agrifirm Plant dit seizoen bij een aantal telers en op een proefveld bij PPO in Valthermond. De verwachting is dat het gewas de meststoffen beter benut bij een optimale verspreiding over het perceel. Dat resulteert in meer opbrengst bij evenveel meststoffen of een gelijke opbrengst met minder meststoffen. Naast dit effect wordt in de PPO-proef ook gekeken of variabele pootafstanden voor gewassen interessant zijn. Op de rijkste plekken in het perceel staan dan meer planten en op de minder rijke plekken minder. “We verwachten dat deze toepassingen ons kunnen helpen bij een efficiëntere benutting van meststoffen. Dus bij het slim voeden van planten. Hiermee kunnen telers hun kostprijs verlagen en de grond optimaal benutten”, aldus Prins.
Bron: Agrifirm Plant