Opbrengstprijzen in de akkerbouwbranche zijn sterk afhankelijk van ontwikkelingen op de mondiale markt. Gunstige productieomstandigheden hebben geleid tot forse voorraadopbouw voor suiker en granen. Wij verwachten komend jaar een wereldwijde daling van de productie. Voor 2016 verwachten wij een omzetgroei van 1 procent.
Optimale schaal komt in zicht
Het aantal akkerbouwbedrijven blijft dalen. In 2015 is het aantal bedrijven met 2,3 procent gedaald tot 18.740. Hiermee telt de akkerbouwbranche het meeste aantal bedrijven van de agrarische sector. Het areaal dat wordt beteeld bedraagt ruim 505 duizend hectare. De daling van het aantal bedrijven en de daling van de omvang van het areaal lijken beiden wat af te zwakken. Onze verwachting is dat de daling de komende jaren door zal zetten, maar in een meer geleidelijk tempo. De schaalvergroting zet hiermee door.
Herstel van het rendement zet door
De daling van het rendement in de akkerbouwsector is in 2015 omgebogen. Na forse rendementsdalingen van gemiddeld 13 procent per jaar in 2013 en 2014 is het rendement voor de akkerbouwer in 2015 met 10 procent toegenomen. Deze grote fluctuaties worden grotendeels bepaald door aanbod van akkerbouwproducten op de wereldmarkt. Gezien verwachtingen van licht herstel op de mondiale markt voor agrarische grondstoffen verwachten wij dat het rendement voor de akkerbouwer in 2016 verder zal oplopen.
Aardappel is de “cashcow” van de branche
Vanwege de beperkte hoeveelheid ruimte in combinatie met kwalitatief hoogwaardige grond hebben akkerbouwers een intensief teeltplan. Suikerbieten, tarwe, uien en aardappelen zijn hierin de belangrijkste gewassen. Met name aardappelen (poot-, consumptie en zetmeel) zorgen voor de kers op de taart als het gaat om rendement. Over de laatste vijf jaren was het aandeel aardappelen in de totale opbrengsten ruim 45 procent. Vanwege het gunstige klimaat en de opgebouwde naam is Nederland een wereldleider op het gebied van aardappelteelt.
Bron: ABN AMRO