De prijsschommelingen op de graanmarkt (sojabonen, maïs, tarwe) werden in het afgelopen kwartaal bepaald door een aantal factoren. Schommelingen in valutakoersen (sterker wordende Amerikaanse dollar en een zwakker wordende Braziliaanse real), stakingen onder Braziliaanse transporteurs, wijzigende weersomstandigheden in belangrijke productiegebieden en ga zo nog maar even door. Kortom het waren dus voornamelijk niet fundamentele factoren die van invloed waren op de prijszetting van granen. Dit blijkt uit de analyse van ABN AMRO Agri Monitor.
Op basis van productie- en consumptiecijfers schommelt de gemiddelde prijs inmiddels al maanden rondom de laagste niveaus sinds vijf jaar tijd, voornamelijk ingegeven door hoge voorraadvorming. Sinds het begin van het jaar zijn met name de tarweprijzen fors gedaald (-11%). Deze daling wordt grotendeels verklaard door de sterkere Amerikaanse dollar. Hierdoor is de vraag naar Amerikaanse tarwe onder druk komen te staan, waardoor de prijzen fors zijn gedaald. De daling voor maïs en sojabonen betreft in beide gevallen circa 4% in het eerste kwartaal.
Richting van “softs” bepaald door velerlei factoren
Gemiddeld genomen vertoonden de prijzen voor softs (koffie, cacao, suiker) een dalende lijn in het eerste kwartaal. De suikerprijzen zijn het meest gedaald met circa 15% sinds het begin van het jaar. Koffie- en cacaoprijzen zijn gedaald met respectievelijk 11% en 6% sinds het begin van 2015. Schommelingen in prijs worden ook hier vooral bepaald door niet fundamentele factoren.
Naast veranderingen in het macro-economische speelveld, zorgden weersinvloeden en (geo)politiek voor volatiliteit in de korte termijn prijs. Voor de komende maanden zullen naast deze niet fundamentele factoren, vraag en aanbodcijfers weer meer de prijszetting gaan bepalen. Voor koffie en cacao wordt verwacht dat de productie de vraag niet of nauwelijks kan bijbenen. Voor suiker blijft de productieverwachting ook komend jaar op een hoog niveau.
Zwakkere real bepaalt koers van de suikerprijs
Suiker is in de eerste maanden van het jaar de “slechts” presterende agrarische grondstof. Met een prijsdaling van bijna 15% in het eerst kwartaal lijkt de bodem echter bereikt. De daling is met name te verklaren door een zwakker geworden Braziliaanse real. Doordat Brazilië een belangrijke suikerproducent in de wereld is heeft deze devaluatie van de munteenheid ervoor gezorgd dat een gedeelte van de voorraden versneld op de markt is gebracht, waardoor de prijzen zijn gedaald.
Prijsverwachtingen
Met name ontwikkelingen op het gebied van valutakoersen in de laatste maanden hebben ervoor gezorgd dat de prijzen van tarwe, suiker en koffie fors onder druk zijn komen te staan. Op grond hiervan hebben we de prijsverwachtingen voor suiker en koffie naar beneden aan gepast. Voor suiker verwachten we een prijs van USDc/lb 13 over 3 maanden en 13,5 over 6 maanden. De komende weken zullen nieuwe vraag- en aanbodcijfers de markt meer richting gaan geven. Bij cacao worden hierdoor geen grootse verschuivingen verwacht.
Voor de prijszetting van granen in de komende maanden is de markt op zoek naar nieuwe informatie omtrent productie en consumptie over het komende oogstjaar 2015/2016. Nadat het International Grains Council (IGC) en het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) in februari/maart de eerste ramingen hebben gegeven, beginnen de verwachtingen steeds meer (en beter gefundeerd) vorm te krijgen.
De recordproductie van 2014/2015 zal niet overtroffen worden, maar de te verwachten productieniveaus liggen ook in 2015/2016 op een hoog niveau. Hierdoor zal de prijs naar verwachting rondom het huidige lage peil blijven liggen in de komende maanden.
Klik hier voor het complete rapport van ABN AMRO
Meer informatie
ABN AMRO
W.: www.abnamro.nl