De grote hoeveelheid neerslag van de afgelopen tijd zorgt voor vertraging bij het oogsten van consumptieaardappelen en bieten. Pootaardappelen en uien zijn door de meeste akkerbouwers nog wel droog binnen gehaald, maar wie nu nog het land op moet weet dat het ‘knoeien wordt’.
Bij Maatschap Maas in het Limburgse Elsloo zijn ze voorzichtig al wel een beetje bezig, maar het geduld wordt enorm op de proef gesteld. Het is vooral afwachten: “Door de regen ligt het stil nu. Er wordt momenteel vooral aan de machines gewerkt.” Enkele weken geleden werden bij het akkerbouwbedrijf alle uien van het land gehaald. “Toen kon er nog prima gereden worden. Het is nu vooral hopen op veel zon en wind”, aldus één van de eigenaren.
Geen paniek
Maatschap Van Woerkom uit Bant heeft goede hoop op die langverwachte weersomslag: “Het is wachten op de kentering in de weersomstandigheden. Een mooie nazomer zou goed uitkomen”, aldus Arnold van Woerkom, die samen met John Woerkom het akkerbouwbedrijf in de Noordoostpolder runt. “Het moet nu ophouden met regen, want de grond is wel erg nat natuurlijk. De huidige machines kunnen het goed aan, dus sprake van paniek is er absoluut niet. Als het blijft regenen de komende tijd dan wordt het knoeien.” Er is nog voldoende tijd om zijn 20 bunder aan consumptieaardappelen binnen te rijden, dus Van Woerkom laat het allemaal rustig op zich afkomen. “Ik sta er altijd weer verbaasd van dat na drie of vier dagen mooi weer de grond bovenop zo ontzettend snel droog is. Ik moet eerlijk zeggen dat wij het geluk hebben dat hier nergens plekken zijn waar het water blijft staan.”
Opbrengstverwachting rooskleurig
De opbrengstverwachtingen zijn vooralsnog zeer rooskleurig voor het bedrijf in de Noordoostpolder. “Het begon al bij de uien. Mijn gewasbeschermingsman had lange tijd grote zorgen hierover. Nu zei hij: ‘ik schrok van je uien’, omdat ze er zo goed bij staan. Zo groen als gras en veel loof erop. Die oogst wordt gigantisch. Vorig jaar had ik 95 ton uien, de verwachting is dat we dat dit jaar weer makkelijk gaan halen.”
Bij zijn consumptieaardappelen is het voor Van Woerkom al niet veel anders: “Er liggen nu drie percelen vol met consumptieaardappelen. Het eerste perceel gaat 57,5 ton opbrengen. Op het tweede perceel had ik vorig jaar nog uien staan en dat stuk gaat richting de 60 ton opleveren en de derde (was vorig seizoen een bloembollenveld, red.) zelfs 65 ton. We hebben dus niks te klagen.”
Het enige nadeel zijn de natte weersomstandigheden: “Het lokt niet om te beginnen, dus de meeste akkerbouwers wachten nog eventjes af.”
Een geluid dat overal te horen is, al zijn diverse akkerbouwers al wel voorzichtig begonnen met het binnenhalen van de oogst. Bij een maatschap in Zuidoost-Flevoland hebben ze ruim 70 hectare consumptieaardappelen klaarstaan. “We hebben deze week een begin gemaakt met het binnenhalen. Nu maar hopen dat er geen regen meer komt”, klinkt het bij het boerenbedrijf.
Bij maatschap Van Woerkom weten ze het wel: “Als het weer niet snel verbetert dan is er maar één oplossing: lange dagen maken. En dan moeten we maar hopen dat er voldoende manschappen beschikbaar zijn. We moeten waarschijnlijk in korte tijd heel veel doen.”