Akkerbouwers hadden in 2017 een positief jaar. De prijs van graan lag 2 procent hoger en er werd bijna 6 procent meer geoogst dan in 2016. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek, CBS.
De prijzen van groenten lagen evenals vorig jaar ongeveer 7 procent onder het niveau van het voorafgaande jaar. Aardappelen daalden ook in prijs, maar fruit werd wel flink duurder mede doordat een flink deel van de oogst verloren ging door vorst tijdens de bloei.
Veel meer suikerbieten
Vergeleken met een jaar eerder nam de oogst van suikerbieten in 2017 met bijna 40 procent toe. De suikerbietenoogst van 2016 was de laatste die onder het suikerregime van de EU geteeld en afgezet werd. In 2017 werd het suikerquotum afgeschaft en kon in de EU onbeperkt suiker worden geproduceerd. De Nederlandse productie breidde uit, waardoor de suikerbietenprijs daalde.
Productiewaarde planten nam toe
De ontwikkeling van de plantaardige productie in Nederland wordt sterk beïnvloed door die van de grootste sector, planten en bloemen. De productiewaarde hiervan is goed voor bijna de helft van de productiewaarde van de totale plantaardige sector. De productiewaarde van planten en bloemen nam in 2017 met bijna 5 procent toe. Dit is volledig toe te schrijven aan de stijging van de prijzen.
Wageningen: daling inkomen akkerbouwers door lage prijzen
Het inkomen op de akkerbouwbedrijven daalt door lagere opbrengstprijzen van een aantal belangrijke producten waaronder consumptieaardappelen, suikerbieten en uien. Hoge producties per hectare vanwege een goed groeiseizoen en uitbreiding van het areaal consumptieaardappelen hebben een drukkend effect op de prijzen. Ook de prijzen van suikerbieten staan onder druk, mede door de afschaffing van het Europese suikerquotumsysteem. Gemiddeld wordt voor het oogstjaar 2017 een inkomen geraamd van 25.000 euro per onbetaalde aje; 17.000 euro lager dan in 2016.
De inkomens op zetmeelaardappelbedrijven met een bouwplan bestaande uit zetmeelaardappelen, suikerbieten en granen zijn de laatste vier jaar vrij stabiel; rond de 65.000 euro per onbetaalde aje. Op deze bedrijven profiteert men momenteel van goede uitbetalingsprijzen door de coöperatie AVEBE. Echter, de directe betalingen vanuit het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) aan deze bedrijven nemen dit jaar en de komende jaren sterk af vanwege de overstap naar een voor heel Nederland gelijke betaling per hectare.
Bron: CBS & Wageningen UR