Akkerbouwer Kris Janse uit het Brabantse Hank heeft de wintermaanden goed benut: zijn bouwplan is aangepast, zijn machinepark is vernieuwd, GPS aangeschaft en geïnvesteerd in een woeler: de Alpego cracker. Maar het land kan de akkerbouwer voorlopig nog niet op: “Vorig jaar heb ik op 11 maart uien gezaaid, maar dat ga ik dit jaar niet redden. Voordat we daaraan kunnen beginnen zijn we al gauw veertien dagen verder”, aldus Janse.
Janse hoopt middels de gedane investeringen op een beter bodemleven: “En dat de organische stof in de bovenlaag blijft zitten. Het idee met de woeler is om over te stappen op niet-kerende grondbewerking (NKG). We willen gaan kijken wat voor effect dat op de teelt heeft. De groenbemester klepel je nu en dat mengt mooi. Als je dan gaat ploegen, dan duw je alles weer onderin. We proberen alles toch een beetje bovenin te houden om zo een actiever bodemleven te creëren.”
Omschakelen naar biologisch?
NKG zou een voorportaal kunnen zijn van een omschakeling naar biologisch, maar Janse twijfelt nog over die keuze: “Ik heb me nog niet ingeschreven voor een omschakelingscursus, omdat ik bang ben dat we allemaal in het biologische hoekje worden gedrukt en dat dan de prijzen omlaaggaan. Op zich vind ik bio wel een actie die bij mij zou passen. Mijn buurman zit nu in het omschakelproces en dat ga ik op mijn gemakje even volgen en bekijken.” Wel heeft Janse besloten om minder aardappelen en meer uien in zijn bouwplan op te nemen. “Ik teel alles vrij en ik heb besloten dit jaar geen bintjes meer te telen. Ik heb bewust ook geen pootgoed gekocht dit jaar.”
Verlanglijstje
Afgelopen winter heb ik ook een uienrooier en lader gekocht. “Normaal loop ik achter de loonwerker aan en ik bedacht mij dat ik er net zo goed zelf op kan gaan zitten. Dus vandaar dat we een eigen rooier hebben aangeschaft. De uienlader is dan nog een klein dingetje wat we er ook bij hebben gekocht. Een uienzaaimachine staat als enige nog op mijn verlanglijstje, maar dat is iets lastiger omdat ik een drie meter zaaimachine wil op brede banden. Die drie meter machines zijn niet zo dik in Nederland. Tweedehands kom je er eigenlijk niet aan en nieuw zit je al gauw aan 30.000 euro. Ik had natuurlijk al diverse investeringen gedaan dit jaar, dus dit hebben we even uitgesteld.”
“We zijn er klaar voor”
Het Brabantse Akkerbouwbedrijf beslaat ruim honderd hectare basisareaal, dat in bepaalde jaren wordt uitgebreid met huurgrond. Wat Janse betreft mogen de zaaiwerkzaamheden beginnen: “Het onderhoud is klaar, alles staat op brede banden. We zijn er klaar voor. Ik zag in de agenda dat ik vorig jaar op 11 maart aan het uien zaaien was en ik ben er wel achter dat we dat dit jaar niet gaan redden. Voordat we dit jaar met zaaien kunnen beginnen zijn we al snel veertien dagen verder. En dan moet het in de tussentijd ook nog eens goed weer blijven.”