Net als op veel andere akkers in Nederland zijn bij Proefboerderij Rusthoeve deze week de eerste bewegingen op het land waargenomen. Eelco Boot (hoofd bedrijfsvoering op de Zeeuwse proefboerderij) legt uit wat er afgelopen dagen gebeurd is: “Vorige week was het nog te nat op het land, maar nu is het begaanbaar. We zijn nu alle bemestingsproeven in de tarwe aan het bemesten met de basisbemesting. Ook wordt de rassendemo van zomertarwe- en gerst nu ingezaaid.”
Voorbereidingen
Op de proefboerderij staat een groot deel van de demo’s in het teken van de open dag, die dit jaar op woensdag 21 juni plaatsvindt. Boot en zijn collega’s zijn ook daarmee flink in de weer. “We bekijken nu al hoe we de routes moeten aanleggen, want zo langzamerhand stromen de aanvragen voor de proefvelden en de infostand binnen. Ook hebben we de standhouderbrochure in de afgelopen tijd opgemaakt en opgestuurd naar alle bedrijven die de vorige keer ook hebben meegewerkt aan de open dag. Het is nu halverwege maart en we zitten al voor meer als de helft vol, dus dat loopt best goed.”
Proefveldthema’s
Ook de proefvelden zelf krijgen langzaam maar zeker vorm. Richting de open dag aan de Noordlangeweg 42 te Colijnsplaat worden dit jaar vier hoofdroutes uitgestippeld: eentje voor de bieten, een tarweroute, een aardappelroute en een uienroute. Voor Boot en zijn team is het belangrijk om elke route een eigen karakter te geven, passend bij het beeld en de telersvragen van dit moment. “Op het bietenplein leggen de vier Nederlandse bietenleveranciers: KWS, Strube, BetaSeed, SES van de Have allemaal rassenstroken neer. Tijdens de rondgang op 21 juni worden die toegelicht. Er staat ook iemand van de Suiker Unie bij, die de bezoekers informeert over de nieuwste trends. De bietenteelt is natuurlijk één van de weinige teelten die de afgelopen jaren een enorme groei heeft doorgemaakt qua tonnage en qua tonnage suiker per hectare. En de quotering is eraf, dus is het best een interessante markt waar veel over te vertellen valt.”
“Bij uien blijft onkruidbestrijding een belangrijk thema”
Bij de aardappelroute ligt de focus totaal anders: “Daar komt veel over bemesting terug. De laatste jaren is daarin best veel veranderd in de aardappelteelt: precieze bemesting met granulaten en het toepassen van bladmeststof bijvoorbeeld. Zowel bij consumptie- als pootgoedteelt is gericht bemesten die nieuwe norm.” Bij de uien is onkruidbestrijding nog steeds een belangrijk thema. Boot: “Dat blijft de grootste uitdaging in deze teelt. Ook dit jaar zijn er weer een paar nieuwe middelen toegelaten. Die moeten weer ingepast worden in het uienonkruidschema. Moet je die middelen voorin de teelt gebruiken of juist later; zodat je in de zomer nog schoon bent? Uientelers hebben alles nodig om schoon te blijven: zowel bodem- en contactherbiciden. Er zijn er op dit moment gelukkig best veel die toegelaten zijn. Daarnaast wordt op het uienplein ook het MH-thema aangestipt. Als de open dag gehouden wordt, is het eindresultaat van deze discussie allang bekend, maar Boot verwacht dat er hierover desondanks nog veel vragen leven onder de telers. En tenslotte is er ook aandacht voor een stukje bemesting. “Ook daar staan de ontwikkelingen niet stil, dan praat je over korrel, maar ook over bladmeststoffen”, aldus Boot.
“Veel tarwerassen zijn gevoelig voor zaken als gele roest”
De laatste themaroute is tarwe. Een uitdagende teelt, die zeker niet minder belangrijk is dan de voorgaande drie: “Daar kijken we via een rassendemo naar de nieuwste rassen. Er ligt ook een uitgebreide fungicideproef waar de nieuwste middelen besproken gaan worden. Veel tarwerassen zijn gevoelig voor zaken als gele roest. Dat vraagt om een andere spuitstrategie. En afgelopen jaar hadden we een enorm fusariumjaar, dus dat wordt ook meegenomen in de rondgang. Tenslotte ligt er ook een bemestingsproef waarin besproken wordt hoe ver we staan binnen het programma ‘Tarwe naar 15 ton’. Genoeg planten, op tijd strooien en wat nieuwe handvatten waardoor je mogelijk de gestelde doelen kan halen.”
“Hopelijk houdt dit weertype aan”
Boot is blij met de mooie lentedagen die achter ons liggen en hoopt dat dit weer nog even aanhoudt de komende tijd: “We zijn op zich mooi op tijd, al waren we vorig jaar iets vroeger. Dit is de perfecte periode om de basisbemesting ( in de tarwe) uit te voeren. Hopelijk houdt dit weertype aan, want we willen graag eind maart bieten kunnen zaaien en een begin maken met het uien zaaien. Als er bijvoorbeeld dit weekend wat regen valt, dan is dat niet heel erg. Maar we hopen wel dat het dan in de tweede helft van volgende week echt voorjaarsweer wordt. Anders wordt het toch weer krap.”
Medio april neemt Akkerbouw Actueel opnieuw een kijkje op de Proefboerderij. In die volgende serie hoopt Boot te kunnen melden dat alle uien- en bietenproefvelden in de grond zitten en dat de tarwe aan zijn eerste fungicide-bespuiting toe gekomen is.