Chris en Han Hopmans uit het Brabantse Woensdrecht bouwen in het naburige Rilland (Zeeland) het eerste particuliere zonnepanelenpark van Nederland. Het akkerbouwbedrijf doet dit gelijktijdig met twee collega-bedrijven, eveneens gelegen in Zeeland. Respectievelijk in Tholen en Middelburg. “De ene boer kiest voor een mini-camping, en wij doen in energie”, lacht Chris Hopmans. Het zonnepanelenpark komt op een stuk onrendabele landbouwgrond, aan het Schelde-Rijnkanaal. De stroom die de zonnepanelen leveren, wordt rechtstreeks verkocht aan een energieleverancier.
Alternatief voor windenergie
De meeste zonnepaneelparken die tot nu toe zijn gerealiseerd zijn in handen van energiebedrijven, coöperaties of samenwerkingsverbanden. Door middel van een goed project heeft Hopmans het zonder die hulp voor elkaar gebokst om de plannen voor het park rond te krijgen. Han Hopmans: “We zijn er bijna vijf jaar geleden mee begonnen. Omdat windenergie een lang vergunningentraject kent, zijn we gaan zoeken naar alternatieven. De vergunning voor zonne-energie was toen nog makkelijker rond te krijgen. Het betreft in totaal negen hectare en een totaal van 43.000 panelen. Alle opgewekte energie gaat direct het net op.”
Stabiel inkomen
Zonnepanelen zijn duurzaam en goed voor het milieu, dat is algemeen bekend. Toch is er ook veel kritiek op zonnepanelen in akkerbouw, omdat het vaak ten kosten gaat van vruchtbare achterbouwgronden. Hopmans teelde in het verleden nog wel akkerbouwgewassen op het perceel (onder andere bieten). “De grond waarop het park wordt gebouwd is eigenlijk niet geschikt voor akkerbouw. De grond draagt niet. Eigenlijk is het een heel slecht perceel.” Ook in dat opzicht is het dus een goede investering. De totale kosten voor realisatie bedragen ongeveer acht miljoen euro, dat voor een groot deel vanuit rijkssubsidies gefinancierd gaat worden.
Lees verder onder afbeelding
Bij Hopmans is men al jaren bezig met groene energie. Chris Hopmans begon jaren geleden (samen met zijn broer) al met windenergie. Naast de boerderij staat ook een eigen windmolen voor opwekking van groene energie. Ook liggen er zonnepanelen op de boerderij en loods. Chris Hopmans: “Groene energie biedt een stabiel inkomen naast de wisselende inkomsten uit ons akkerbouwbedrijf.” Daarmee doelt hij op de situatie nadat het park gerealiseerd is, maar op dit moment is dat nog niet het geval. Sterker nog: zoon Han geeft toe, dat het hele ontwikkelproces de afgelopen tijd weleens ten kosten is gegaan van de corebusiness: “Het is de bedoeling dat we een all-in contract krijgen. Zodoende hebben we er geen werk aan, als het af is. Maar de afgelopen jaren hebben we flink wat investeringen moeten doen bij de vergunningaanvraag. Dat kost veel tijd en is ook risicovol. We zijn de allereerste, dus we moeten alles zelf ontdekken. Er is nog weinig informatie voorhanden. Het is nog zo in de beginfase, dat elke stap veel uitzoekwerk met zich meebrengt.”
Een snelle uitbreiding van dit initiatief is overigens in de provincie Zeeland al niet meer mogelijk. Akkerbouwbedrijven die op dit moment willen instappen, krijgen te maken met een provinciale regeling. Deze heeft nieuwe ontwikkelingen om dit gebied ‘op slot gezet.’ Han Hopmans: “Ze willen eerst de ontwikkelingen bij de drie lopende projecten afwachten en dan pas beoordelen hoe en of ze verder willen gaan.”