De voorbereidingen op de open dag van Rusthoeve, op 21 juni, verlopen vlekkeloos. Alle uien- en bietenproeven zijn inmiddels gelegd en ook aan de aardappelproeven is inmiddels een begin gemaakt. Toch heeft het fraaie voorjaarsweer ook een keerzijde: “Er moet binnen nu en twee weken behoorlijk wat neerslag komen om de aangelegde proefvelden goed te laten groeien”, aldus Eelco Boot; hoofd bedrijfsvoering bij Rusthoeve.
Fungicide-bespuitingen tarwe: gele roest
Vorige week hebben ze op de Zeeuwse proefboerderij een inspectieronde gedaan langs de verschillende fungicideproeven. Boot: “Toen zagen we het eerste kleine haartje gele roest. Er is toen besloten om de eerste fungicidebespuiting uit te voeren. Die ligt er nu een goeie week op. Doordat het verschrikkelijk droog is, is de ziektedruk (in ieder geval in deze regio) zeer laag. Daardoor zullen veel telers geen TO-bespuiting (vroege bespuiting, red.) toepassen, maar je moet natuurlijk niet doen alsof er niets aan de hand is. Het moet een keer flink gaan regenen, dan zet die Septoria (bladvlekkenziekte, red.) door. Want die dreiging is op de achtergrond natuurlijk altijd wel aanwezig. Je moet nu echt het land in om te beoordelen of er gele roest is. Door te observeren kun je besluiten of een TO-bespuiting zinvol is. Het is zeker niet voor alle rassen zinvol, maar er zijn een paar soorten die er wel heel gevoelig voor zijn.”
“Vochttekort”
Het lijkt allemaal op rolletjes te verlopen en dankzij het mooie voorjaarsweer liggen veel telers zelfs voor op schema. Volgens Boot is het nu vooral wachten op neerslag: “We liggen op dit moment zeker voor op andere jaren, alleen is het nu té droog. En dat kan een probleem worden, want alle zaadgewassen hebben vocht nodig om te groeien. De uien liggen voor een deel gekiemd en een deel komt bijna boven, maar een groot deel ligt ook nog bijna helemaal droog. We hebben hier te maken met zout water, maar als we zouden kunnen beregenen dan zouden de haspels volop draaien.”
“Iedere dag kijken we vol spanning naar de buienradar”
“Binnen nu en twee weken moeten de regenbuien gevallen zijn”, blikt Boot vooruit. En daar lijkt het vooralsnog niet op: “De regen die nu voorspelt wordt voor de komende weken is niet in die mate dat ik er gerust op ben. We zitten hier echt op regen te wachten. Iedere dag kijken we hier met z’n alle vol spanning op de buienradar of er al regen in het verschiet ligt, want dat zou wel zeer welkom zijn.”
Groenbemestersproeven
Ondertussen gaan de voorbereidingen voor de open dag natuurlijk wel gewoon door. Naast alle aangevraagde proeven zijn deze week bijvoorbeeld ook met de groenbemester proeven aangelegd: “Die hebben we vandaag ingezaaid. Ook daarvoor is het essentieel dat het er na het zaaien een buitje regen overheen gaat. Dan komt alles mooi direct op en krijgen we prachtige velden in juni. In de provincie met de meeste zonuren van Nederland, wachten we dus vooral op regen”, besluit Boot met een Zeeuwse knipoog.