De Drentse akkerbouwer Gert Arling is altijd al met bemesting bezig geweest. Een aantal jaren geleden kwam hij via zijn toeleverancier in aanraking met Humifirst. Een bemestingsproduct die de efficientië van de bemesting verhoogt. Arling was eerst sceptisch, maar nu hij Humifirst een aantal jaren heeft uitgeprobeerd in de aardappelen ziet hij de positieve effecten van de methode duidelijk terug: “Bij dit product hoef je niet bang te wezen dat alles in één keer vrijkomt. De voedingsstoffen komen geleidelijk beschikbaar. Hierdoor krijg je een veel sterkere plant, een betere knolvorming en heb je geen last van explosieve loofgroei.”
Hoofdfoto: Het proefveld van Arling in 2016: Links: de standaard bemesting (87,5 kg N) en rechts de Humifirst behandeling met 24 kg/N
Humifirst is als vloeibaar en vast product verkrijgbaar. De Drentse akkerbouwer gebruikt Humiseed, een granulaire NP meststof (16-11+ 3,5% Humifirst). Humifirst vloeibaar bevat 12% Humus- en 3% Fulvozuren. “Deze ideale verhouding zorgt voor een betere opname van fosfaat en maximale benutting van de voedingselementen gedurende het groeiseizoen. Dit resulteert in zichtbaar betere beworteling en een egalere bodemstructuur.”
Arling liet in samenspraak met Guido Magnus (Miedema) – als eerste en enige teler in Nederland – een bemestingsunit op zijn aardappelrooier plaatsen. Het was diezelfde Magnus die – mede daarom – Tradecorp tipte om met Arling contact te zoeken. Na de introductie van Humifirst keek Arling net als de meeste boeren eerst de kat uit de boom. “Het eerste jaar heb ik eigenlijk te weinig aandacht aan de proef besteed. Ik zag dat er weinig bemestingswaarde in het product zat, dus ik vroeg mij af: hoe kan dat nou werken?” Arling raakte echter al snel overtuigd.
“Meeropbrengst van enkele tonnen per hectare”
Desondanks zag ik in dat eerste jaar een groot positief effect: met een lagere stikstof- en fosfaatbemesting bereikte ik hetzelfde resultaat. Daarnaast zag ik ook een versterkt wortelstelsel. Dit zorgde voor weerbaardere gewassen, waardoor ze zichtbaar minder gevoelig zijn voor stressfactoren als warmte en vocht. Die constatering zorgde ervoor dat ik mij hiermee nog meer ging bezighouden en inmiddels durf ik wel te stellen dat het toepassen van Humifirst zorgt voor een meeropbrengst van enkele tonnen per hectare.”
“Twintig tot dertig procent meer nutriëntenopname op percelen waar Humifirst is toegepast”
Humifirst fabrikant Tradecorp is een van oorsprong Spaanse firma, die zich richt op het produceren van producten die een plant beter in staat stellen om voedingstoffen op te nemen en te verwerken. Dit in tegenstelling tot de traditionele bemestingsgedachte waarbij er mest op het land wordt gebracht om de bodem te bemesten of bedoeld zijn om een voorraad aan te brengen die de plant tijdens het seizoen kan gebruiken. Bij de ontwikkeling van Humifirst was het doel om de efficiency van de nutriënten die de plant nodig heeft te verhogen. Boris Berkhout (bemestingsspecialist Tradecorp Nederland): “Voordat de proefvelden bij onder meer Arling zijn uitgezet, zijn de Humifirst producten meerdere jaren getest op proefboerderijen. Ook is tijdens onafhankelijk onderzoek aan de Hogeschool in Gent wetenschappelijk aangetoond dat gebruik van Humifirst (zonder andere toevoegingen, red.) ervoor zorgt dat er twintig tot dertig procent meer van noodzakelijke nutriënten (stikstof, fosfaat) worden opgenomen door de gewassen waarop deze meststof is toegepast.”
Bodemstructuur
Arling onderschrijft de resultaten uit dit onderzoek: “De bodemstructuur wordt er tegenwoordig niet beter op. Dat komt omdat er vaak geoogst wordt onder omstandigheden dat het eigenlijk niet kan, maar het moet. Als je behandelde en onbehandelde percelen naast elkaar neerligt, dan zie je wel dat de planten op Humifirst-bodems zich minder aantrekken van die verslechterde bodemstructuur. De tijd brengt deze ontwikkeling met zich mee, regelgeving zorgt voor innovaties en dus ook vooruitgang. Deze meststof is qua wetgeving natuurlijk heel aantrekkelijk, want daar kom je zonder hulpmiddelen niet meer uit. In de basis klopt het niet wat we mogen en moeten. Maar we proberen wel het maximale eruit te halen. Telers voelen zich vaak met handen en voeten gebonden door strengere wetgeving, maar dit product geeft ons eindelijk weer wat lucht.”
“Duidelijk uniformer pootgoed”
Bemestingsspecialist Berkhout (links) en Gert Arling hebben regelmatig contact voor het verder optimaliseren van Humifirst in de aardappelteelt
Kwaliteitsverbetering
Naast een verhoogde ruimte om tijdens het seizoen bij te sturen, betere beworteling van de knollen en de verhoogde weerbaarheid van de aardappelplant ervaart Arling nog een aantal positieve effecten door Humifirst toe te passen: “Het zorgt voor een kwaliteitsverbetering. In het pootgoed zie ik een duidelijk uniformere partij. Tegen de tijd dat je daarin het loof dood wil maken, zie je vaak dat een aantal knollen te dik zijn en andere juist nog niet groot genoeg. Rassen met een hele hoge stikstofbehoefte komen met dit middel vrij goed uit. Een goed voorbeeld is het Seresta (in de zetmeelteelt) en een ras als Novano. Hier zie je heel vaak geen mooie knol, meestal met veel groeischeuren. Daar zie ik een duidelijk effect als ik Humifirst toepas: mooier en uniform pootgoed.”
Meer informatie over Humifirst?
Tradecorp Nederland
Boris Berkhout
Tel. 06 – 5389 2078
E-mail: bberkhout@tradecorp.sapec.pt
Website: www.tradecorp.eu of www.humifirst.nl