“Het groeiseizoen gaat tot nu toe aardig volgens plan. De uien en de bieten staan er mooi voor en hebben ook voldoende regen gehad: niet te veel en niet te weinig. Het huidige wisselvallige weer heeft wel zijn weerslag op het poten van de aardappels. "We wachten op een week stabiel weer om het poten af te kunnen ronden”, aldus akkerbouwer Jaap Slim uit het Groningse Termunten.
Afgelopen week viel er in het Noordoosten van Nederland regelmatig een bui. Precies genoeg voor de uien en bieten, maar het leverde wel wat probleempjes op voor de pootgoedpercelen van Slim: “De bodem blijft steeds maar vocht geven, met name op de zwaardere gronden. Het poten is weleens mooier gegaan wat dat betreft. Daarom wachten we nu nog een paar dagen af. Voor volgende week wordt aardig standvastig weer afgegeven, dus dan gaan we weer lekker het land op.”
De grond zelf ligt er wel mooi bij: draagkrachtig, maar heeft een natte ondergrond. Dat geeft Slim de gelegenheid om zijn focus een paar dagen te verleggen naar de werkzaamheden die hij verricht als verkoper voor De Wulf-Miedema. “Het zal wel niet voor begin volgende week zijn dat we de werkzaamheden op het land weer oppakken.”
Groeiregulator
Uiteraard heeft Slim deze week niet stilgezeten: “We hebben van de week een goede 15 hectare aardappelen gepoot. Een deel van de tarwe heeft voor de tweede keer groeiregulator erop gekregen en uien en bieten zijn voor de eerste keer gespoten.”
Wat dat betreft verschilt het seizoen niet veel van andere jaren: “Al bij al is het zowel in de handel van de machines als in de akkerbouw niet verkeerd. Het is een gemiddeld jaar tot nu toe. Alleen de uien blijven wat achter. Vooral de prijs van de laatste uien viel tegen. Dat was veel voor weinig. Gemiddeld komen we door wat hogere marktprijzen in het begin nog net kostendekkend uit, maar het houdt niet over.”
Groeiend bietenareaal
Het bouwplan voor 2017 is dan ook hier en daar wat aangepast op de vraag vanuit de markt: “We hebben een hectare of vijf meer poters. Ook het bietenareaal is uitgebreid. We telen wat bieten voor Jan Bakker uit Oldebroek. Die heeft wat bietenvelden uitstaan in het Noorden van het land. Bakker heeft voldoende leveringsrechten, maar kan dat niet allemaal in de polder kwijt. Daarom zijn er enkele telers hier in Groningen die voor Bakker bieten telen.”
Intensievere teelt
Concreet betekent dit tien hectare bieten in totaal en dat gaat ten koste van het areaal uien en tarwe: “Dat krimpt wat in. Dat komt deels door de marktprijs. Je moet toch naar wat intensievere gewassen toe om toch het saldo op peil te houden. We hopen met de bieten dan ook een stukje verder te komen dan met de wintertarwe, financieel gezien. Daarnaast geeft tarwe jaar op jaar problemen, zoals tarwehalmdoder en lagere opbrengsten. We hebben toch inschuurapparatuur voor de aardappelen en uien dus kiezen we ervoor om toch wat intensiever te gaan telen dit jaar.”
Bouwplan
Uiteindelijk resulteert dat in het volgende bouwplan: 30 hectare pootgoed in eigen bewerking en nog eens 25 hectare samen met zijn compagnon Van ’t Westeinde. Hiermee deelt Slim ook de pootgoedmachine. Daarnaast heeft het Groningse akkerbouwbedrijf nog 50 hectare wintertarwe, 10 hectare bieten en 6 hectare uien in het bouwplan. “Duidelijke trend naar pootgoedvermeerdering voor consumptieteelt. Dat betekent wat meer pootgoed van het ras Challenger en wat minder pootgoed telen bestemd voor de verre export. We richten ons op het zuiden van het land en België. De prognoses voor die regio’s zijn sowieso goed. We merken dat daar best veel vraag is naar kwalitatief goed pootgoed, dus daar spelen we op in en hopen daar een plus op te behalen dit seizoen.”