Akkerbouwer Willem Dinkla uit het Noord Groningse Bellingwolde heeft een akkerbouwareaal van 180 hectare. Ongeveer de helft daarvan wordt gebruikt voor het verbouwen van tarwe. Dinkla heeft een eigen bewaarschuur op het erf en komende tijd wordt die flink onder handen genomen: “Het beton is gestort en als dat is uitgehard gaan de wanden erin. De vernieuwde bewaarschuur zal als het goed is voor de oogst gereed zijn”, aldus Willem Dinkla.
“Mijn opa en vader hebben twintig jaar geleden een nieuwe drogerij en silo in de schuur gemaakt. De betonvloer was eigenlijk gescheurd. Op een gegeven moment komt de tarwe door het beton heen, bij wijze van spreken. Dat was gewoon lastig met opscheppen en dergelijke. Ook zaten er nog houten wanden in, ook daar kwam tarwe tussen te zitten. We werden daar een beetje flauw van en hebben daarom besloten de bewaarschuur grondig aan te pakken.”
Jansen & Heuning
Dinkla heeft besloten de verbouwing grotendeels zelf uit te voeren. Wel wordt hij ondersteund door de bewaarexperts van Jansen & Heuning, die thuis zijn in de kwaliteitseisen waaraan een goede tarwebewaring moet voldoen. Zij maakten samen met Dinkla onder meer de tekeningen en deden de krachtberekening: “De nieuwe schuur heeft een vloer met ondergrondse beluchting en ijzeren wanden. De opslagcapaciteit gaat ook omhoog, omdat we nu alles in één vak bewaren in plaats van de twee vakken die we voorheen hadden.”
“Nadeel buitensilo is dat je altijd buiten staat te laden”
De Groningse akkerbouwer heeft ook overwogen om een buitensilo te plaatsen, maar koos er uiteindelijk toch voor om de bestaande loods aan te passen: “In 2000 heeft mijn vader de schuur vanbinnen nog helemaal aangepast met een grote vijzel die de tarwe over de hele schuur verspreidt. Dat is allemaal nog vrij goed en recent, daarom hebben we toch gekozen voor een binnen-opslag. We kunnen dan al die aanpassingen blijven gebruiken. Een buitensilo had wel mijn voorkeur eigenlijk, want dan heb je alles buiten en geen last van stof in de schuur. Ik heb bij Jansen & Heuning ook wel een prijs opgevraagd, maar het nadeel is dat je altijd buiten staat te laden, ook met slecht weer. De silo’s en drogerij waren al binnen gerealiseerd, dus dat was voor ons de belangrijkste overweging om het zo te doen.”
Veel werk
Ondanks dat het slechts een ‘renovatie’ betreft is het wel een hoop werk: “Vorige week vrijdag is er beton gestort. We hebben alles zelf gedaan: uitgraven, puin en beton eruit, al het zand eruit, nieuwe zand erin, ondervloer gestort, beluchtingsbakken erop gezet en daarna het beton gedaan. De wanden hebben we net binnengekregen, dus daar ga ik volgende week mee aan de gang.”
“Paar plekjes gele roest, maar dat is onder controle”
Het bouwplan van Dinkla bestaat – naast de 90 hectare tarwe – uit aardappelen, bieten en uien. De aardappelen worden ook opgeslagen, de rest gaat af land weg. Tijdens de werkzaamheden aan de tarwe-bewaarschuur gaan de activiteiten op het land natuurlijk ook gewoon door. Volgens Dinkla staan de percelen er momenteel weer goed bij: “De tarwe ziet er gezond uit. Bij één ras zit wel wat gele roest op, maar die plekjes hebben we volledig onder controle. Het groeit natuurlijk geweldig goed de afgelopen week: een beetje warmte en een beetje regen. Dat was ook nog wel nodig.” Dinkla teelt op zowel zand- als kleigronden. “Op de zandgronden heb je wel wat drogere stukken, dus daar kunnen we elke veertien dagen wel wat regen op gebruiken.”