Vanwege de zoute wateren kan er in Zeeland niet op de reguliere manieren worden beregend en dus wordt er regelmatig gebruikgemaakt van leidingwater op de Zeeuwse eilanden. Akkerbouwer Hanko Blok is één van die akkerbouwers. Hij bedacht een systeem waarmee hij feitelijk plaatsspecifiek beregent: “Eigenlijk is het gewoon een buis met op elke vijftig centimeter een gaatje.”
Boerenuitvinding
Blok nuanceert zijn eigen uitvinding maar wat graag, want zoals het een echte Zeeuw betaamt, is hij zeer bescheiden en vindingrijk: “We zitten achthonderd meter van de kust vandaan, dus je moet toch wat, he”, zegt hij nuchter. “Met dit systeem kunnen we op de rij water geven. Feitelijk is het gewoon een spuittank met leidingwater. Een paar jaar geleden hebben we zelf een boom gelast met daarin gaatjes. We pompen water door die buis heen om zodoende verdroging op de akkers te voorkomen. Het is een echte boerenuitvinding: simpel en effectief.”
“In de rij heb je slechts twintig kuub per hectare nodig”
Waterbesparend
Daarnaast werkt het beregenen in de rij ook waterbesparend, zo analyseert Blok: “Als je twintig millimeter per hectare wilt beregenen, dan heb je tweehonderd kuub per hectare nodig. En als jij twintig millimeter op de rij gaat beregenen, dan heb je slechts twintig kuub per hectare nodig om alle plantjes van water te voorzien. In dat opzicht is het dus ook een mooi systeem.”
Extra werk
Ondanks deze voordelen, blijft het ontwikkelde systeem natuurlijk een noodmaatregel, zo stelt de Zeeuw vast: “Het is een hoop extra werk. Je moet elke keer water tanken en door het land rijden, maar het is de enige manier om het gewas aan de groei te houden als het droog is.”
“Om regen moet je niet vragen”
Omstandigheden
Blok heeft aardappelen, uien, cichorei, suikerbieten, tarwe en knolselderij in zijn bouwplan. De knolselderij is deze week als laatste gewas de grond in gegaan. In samenspraak met zijn afnemer kiest de teler dit jaar voor vroege rassen. Blok is over het algemeen tevreden over de groeivorderingen op zijn percelen: “De opkomsten zijn prima over het algemeen. Alleen de bieten en uien blijven wat achter. Om regen moet je niet vragen zeggen ze, maar je moet het niet verzoeken dus ik zeg maar niet te veel. Voor dit moment in het seizoen is het prima. Ik had graag een wat egalere opkomst gezien in de uien, maar dat trekt als het goed is gedurende het groeiseizoen nog wel weer bij, verwacht ik. Ook al lopen sommige gewassen qua groei iets achter, hebben we tot nu toe niks te klagen.”