Bij veel uientelers in de Noordoostpolder worden momenteel de bewaaruien voor niks uit de schuur geladen. Ook bij Maatschap Maas in Espel worden de uien zonder saldo in de vrachtwagen geladen. Remi Maas: “De prijzen zijn niks, we hebben onze uien weggeven.”
In het vraag en aanbodspel komen uientelers op dit moment bedrogen uit: de uien die nu worden uitgeleverd gaan voor een ‘flutprijs’ naar de afnemers. Bij Maas in Espel kon men ook niet langer meer wachten en dus kozen ze er noodgedwongen voor om de bewaaruien voor nop uit te leveren. “We hebben luchtkoeling in onze bewaarcellen en konden het bewaarproduct gewoon niet langer meer houden. De MH-bespuiting was wel goed gelukt, wat ervoor gezorgd heeft dat we de uien tot nu toe wel goed konden houden.”
Achter de schuur
Waar sommige telers ervoor kiezen het bewaarproduct dan maar ‘achter de schuur’ te leggen, koos het akkerbouwbedrijf in Espel ervoor om de uienoogst 2016 toch nog een goede bestemming te geven. Ook al levert dat de teler zelf niks op: “We willen niet gokken met het risico dat we alsnog achter de schuur moeten, want daar heb ik een hekel aan. Je hoort ook wel dat de uien naar de vergister toe gaan, maar dan moet je een euro per ton toeleggen en dat hoeft voor mij ook niet.”
“Meerjarige gemiddelde blijft positief”
Uienareaal
Maas is zeker niet de enige in de Noordoostpolder die dit soort overwegingen moet maken. In dat deel van Flevoland liggen nog vele partijen uien en penen te wachten op een bestemming, de meeste van heel Nederland zelfs. Maas maakte deze situatie in 2011 ook al mee. Toch heeft dit geen consequenties voor het totale uienareaal of rassenkeuze: “Nee, we blijven gewoon uien telen. We hebben de bewaring nu prima voor elkaar. Achteraf is het altijd makkelijk praten, maar als we kijken naar het meerjarige gemiddelde dan zijn uien gewoon een rendabele teelt.
Twee jaar geleden zijn we overgestapt naar het ras Centro. Die is harder en daarmee geschikter voor lange bewaring. Ook qua opbrengst zit dit ras goed: rond de honderd ton per bunder. Ik heb net uitgerekend wat het indrogingspercentage is en ook daarover ben ik erg tevreden. We komen uit op acht procent. Eigenlijk was het een prachtig bewaarseizoen, jammer alleen dat ze nu voor noppes wegmoeten.”
“Gelukkig geen hagel- of stuifschade”
Oogst 2017
De huidige uienpercelen staan er volgens Maas ook weer prima bij: “Als een plaatje! Ik heb verhalen uit andere regio’s van Nederland gehoord over hagel- en stuifschade maar daarvan is hier gelukkig totaal geen sprake. We blijven positief: de uienoogst 2017 ziet er tot nu toe zeer goed uit.”