Staatssecretaris Martijn van Dam heeft in een kamerbrief naar de voorzitter de evaluatie van de Regeling Subsidiëring brede weersverzekeringen(BWV) voor schade aan gewassen door ongunstige weersomstandigheden toegestuurd. Hierin informeert de staatssecretaris over de evaluatie van de regeling BWV en de aanbevelingen daarop.
Evaluatierapport Regeling BWV
Met een premiesubsidie voor de BWV wil de overheid deelname van agrariërs aan deze verzekeringsvorm stimuleren. Het doel is om een aantrekkelijke en marktconforme verzekeringsmogelijkheid te realiseren, waarmee bedrijven financieel robuuster en weerbaarder worden tegen ongunstige weeromstandigheden. De evaluatie van de regeling is uitgevoerd door Wageningen Economic Research, onderdeel van Wageningen UR, in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken.
De analyse is uitgevoerd in het voorjaar 2016 en het rapport is grotendeels opgesteld voorafgaand aan de water- en hageloverlast van juni 2016. De evaluatie betreft de Regeling BWV en richt zich op de doelmatigheid en doeltreffendheid van de inzet van overheidsmiddelen als subsidie op de verzekeringspremie. Daarbij is naar het overheids(subsidie)kader gekeken. Het overheidskader geeft de ruimte aan voor verzekeraars waarbinnen zij hun eigen polisvoorwaarden kunnen opstellen.
Aanbevelingen evaluatie
De onderzoekers van het evaluatierapport komen met de volgende aanbevelingen voor maatregelen om de onzekerheid over de hoogte van het subsidiepercentage en het verlies aan draagvlak daardoor onder (potentiële) verzekerden tegen te gaan en de groei van het aantal deelnemers te continueren:
- ophogen van het netto premiesubsidiebedrag, al dan niet in combinatie met aanpassing van de hoogte van de assurantiebelasting;
- vooraf bekend maken van het subsidiepercentage in plaats van het landelijk beschikbare subsidiebedrag;
- strikter hanteren dat het een calamiteitendekking betreft met 30% eigen risico per gewasblok, waardoor de risicopremie en daarmee het subsidiebedrag omlaag kan;
- subsidiebedrag differentiëren naar te verzekeren gevaar, om zo ‘crowding out’ van reguliere hagelverzekeringsproducten te voorkomen.