Sinds vorig jaar maart mogen akkerbouwers voor de bestrijding van schimmelziekten bij pootaardappelen geen gebruik meer maken van Imazalil en andere bewaarfungiciden. Aanleiding voor ondernemers Anco van der Bos en Jan Idsardi om in samenwerking met Agrifirm Plant, HZPC, Schouten en CleanLight een project met UV-licht als alternatief te starten. Van der Bos: “Ik zie hierin wel kansen voor een geïntegreerde aanpak.”
Alternatief
Van der Bos mag Imazalil nog wel gebruiken bij het inschuren, sorteren en opzakken van pootaardappelen. Maar als in consumptieaardappelen of veevoer sporen van het bestrijdingsmiddel worden aangetroffen, riskeert de leverancier een boete. Dat is onder meer de aanleiding geweest voor de proef met de CleanLight UV-kap. “In de bollenteelt en in de kassen wordt deze methode al langer toegepast. Omdat bewaarfungiciden niet langer in consumptie-aardappels en veevoer mogen voorkomen, moesten wij voor het pootgoed op zoek naar een alternatief. De proef met de CleanLight UV-kap is op zich goed verlopen en we hebben wel wat resultaat behaald. Maar mijn gevoel zegt dat we niet helemaal zonder chemische bestrijdingsmiddelen kunnen”, aldus de aardappelteler.
Empirisch stadium
Een andere factor is verduurzaming van de pootgoedteelt zonder verlies van kwaliteit. Een belangrijk argument voor Van der Bos om door te gaan met de proef. “Het project bevindt zich nog in een empirisch stadium. Er dienen zich vragen aan om de behandeling verder te perfectioneren. Hoe lang moet de aardappel onder het UV-licht om ziekteverwekkers te raken? Hij moet rondom worden geraakt en dat is nu gedurende zes seconden gebeurd. Is dat voldoende of moeten we testen met een langere periode? Maar UV-licht als volledige vervanger van bewaarfungiciden is een utopie gebleken. Tegenvallers waren partijen pootgoed waarbij toch fusarium, phoma eupyrena en zilverschurft werden aangetroffen ondanks de UV-behandeling.”
Geïntegreerde aanpak
Het is duidelijk geworden dat het afleveren van kwalitatief hoogwaardig pootgoed zonder gebruik van goede fungiciden nog niet van toepassing is. Van der Bos: “Dat blijft een noodzakelijke basis. Maar ik zie wel kansen voor een geïntegreerde aanpak. We gaan voor de komende oogst met een schema werken waarin een risicobeoordeling per ras en bestemming is opgesteld. Dan kunnen we bij het inschuren en sorteren voor afleveren een keuze maken voor een fungicide of voor een behandeling met UV-licht.”