De extreem hoge temperaturen en bijbehorende droogte lijkt voor een groot deel weg te zijn uit Nederland. Toch adviseert Arie-Jan Broere om ook in deze periode het gewas goed te monitoren. “Voor dripirrigatie moet je nu kijken: heb ik die zware buien gehad of moet ik met mijn fertigatie gaan corrigeren of niet? Is er geen directe vochtbehoefte, dan is het verstandig om te kijken hoeveel uitspoeling je hebt gehad. Aan de hand daarvan bepaal je of je moet corrigeren of dat je zo het einde gaat halen?”, zo vertelt Broere tijdens het ‘rondje drippercelen Drenthe-Friesland’ georganiseerd door adviesorgaan Delphy.
Monitoren
Het rondje Drenthe/Friesland is door Delphy opgezet juist om nog eens extra’s aandacht te geven aan het nauwkeurig monitoren van de vochtgehaltes, zeker zo vlak voor de oogstperiode. Volgens Broere zijn er continue observaties nodig om ervoor te zorgen dat er juist in die eindfase geen product onnodig verloren gaat: “Over twee á drie weken is het weer opletten geblazen: blijft het rustig zomerweer, wordt het wisselvallig met af en toe een buitje of komen er grote neerslaghoeveelheden? Bij elk weertype hoort een andere werkwijze, dat geldt zeker voor het beheersen van de waterhuishouding in de gewassen.”
Regionale verschillen
Een algemeen advies voor de komende weken durft Broere er echter niet op te plakken. Er zijn namelijk behoorlijk grote regionale verschillen, zelfs binnen een straal van enkele kilometers zijn de omstandigheden totaal anders: “Er zijn plaatsen waar het maar heel gewoontjes geregend heeft en plaatsen waar de bodem tegen het verzadigingsniveau aanzit. Bijvoorbeeld in Drenthe, daar is de grondcapaciteit bijna vol. Je hoort over behoorlijke uitschieters qua neerslag, maar ook plaatsen waar de bodem op bepaalde plaatsen nog redelijk droog ligt.”
“Dripirrigatie zorgt voor een hoger tal en een evenredige maatvoering”
Tijdens de Delphy-dag werden enkele monsters in het aardappelveld genomen. Daaruit bleek dat de druppelirrigatie niet alleen zorgt voor een betere sortering, maar ook hoogwaardiger pootgoed: “Dat is het gevolg van het mooie klimaat dat je met drip maakt in de rug van het pootgoed. Dat microklimaat bepaalt je tal en sortering. Het zorgt voor een evenredige maatvoering. Een constatering die bevestigt wat wij bij Broere Beregening al jaren zien.”
Lees verder onder afbeelding
De klimaatveranderingen in ons land, zorgen ervoor dat het steeds belangrijker wordt om je eigen klimaat te kunnen bepalen. Dripirrigatie is volgens Broere de ideale manier om dit gecontroleerd te kunnen doen: “Bovendien is drip een ‘verzekering’ dat je je tal gaat halen, ook in schrale jaren. En daar draait het om in het pootgoed.”
Solar drip
Een andere ontwikkelingen die komende jaren een vlucht gaat nemen is volgens Broere het solar drip-systeem. Samen met Delphy is Broere initiatiefnemer van het Drentse project ‘More Crop per Drop’. Een project dat is opgestart om zuiniger om te gaan met water, mineralen, gewasbeschermingsmiddelen en energie, alsmede het verbeteren van opbrengst en kwaliteit van de producten.
”De aanschaf- en gebruikskosten van solar drip liggen een stuk lager”
Broere is vorig jaar gestart met de solar drip-systemen. Toen nog om te pionieren. Dit jaar draaien er vijf systemen een volledig seizoen mee. Hoewel de echte cijfers pas na de oogst binnenkomen, ziet Broere nu al een stijgende interesse. “We zien dat solar qua continuïteit een stuk prettiger werkt dan diesel. De aanschaf- en gebruikskosten liggen ook een stuk lager. Dit systeem gaat volgend jaar een enorme vlucht nemen in de akkerbouw”, zo voorspelt Broere.