Voor vrijwel alle regio’s is het vier weken of meer geleden dat een bladschimmelwaarschuwing is uitgegaan. Veel percelen zijn daarna gecontroleerd op de bladschimmels cercospora, stemphylium, ramularia, roest en meeldauw. Kwamen er schimmels voor, dan zijn die percelen met een fungicide bespoten. Ook zijn er percelen al meerdere keren gespoten in verband met uitbreiding van de aantasting door bladschimmels. Toch zijn er tot op heden nog steeds percelen te vinden, waar nog geen bladschimmelaantasting is gevonden. De verschillen tussen individuele percelen binnen een regio zijn dus groot.
Blijf controleren
Met het oog op de schade die bladschimmels kunnen doen, is het belangrijk de suikerbieten te blijven controleren. Zeker nu het weer wisselvalliger is geworden. Controleer regelmatig (bij voorkeur elke week) op alle vijf de bladschimmels. Dit geldt ook voor de percelen waar een fungicidebespuiting is uitgevoerd. Een behandeling met een fungicide is alleen nodig wanneer er op het perceel een (nieuwe of uitbreiding van) aantasting door bladschimmels is gevonden. Ook vanwege resistentiemanagement is het belangrijk alleen te spuiten als u vlekjes door schimmels (stemphylium, cercospora, ramularia, meeldauw of roest) hebt gevonden en dus niet eerder. Spuit ook niet later vanwege de schade die door bladschimmels kan worden veroorzaakt. Spuit niet uit voorzorg of ‘preventief’. Neem bij twijfel contact op met uw teeltadviseur. Hij/zij kan dan contact opnemen met het IRS voor de diagnose van de bladvlekken. Het kan dus voorkomen dat u een aantal keren geen nieuwe aantasting vindt. U hoeft dan niets anders te doen dan een week later weer het gewas te inspecteren.
Veiligheidstermijn en middelenkeuze
Houd bij een eventuele tweede of vervolgbespuiting rekening met de etiketten van de middelen, het gebruiksadvies en welk middel u al hebt gebruikt. Wissel middelen tussen de bespuitingen zoveel mogelijk af om resistentievorming te voorkomen (zie ook dit eerdere bericht). Kies het middel aan de hand van de gevonden aantasting. Meer informatie hierover kunt u lezen op de bladschimmelpagina. Let vanaf nu ook op de veiligheidstermijn van het middel in combinatie met de verwachte oogstdatum.
De veiligheidstermijnen (wachttijden tussen laatste bespuiting en de oogst) voor de middelen zijn:
- Opus Team 46 dagen;
- Retengo Plust 28 dagen;
- Borgi en Score 250 EC 28 dagen;
- Spyrale 28 dagen;
- Sphere 21 dagen;
- Difure Pro 21 dagen.
Bron: IRS