“Deze machine overtreft al onze verwachtingen”, zo stelt Richard Maas van Maas Markelo B.V. na de aanschaf van de Rauch kunstmeststrooier. Het bedrijf van vader Wouter en zoon Richard Maas begon in 2016 met het telen van aardappelen voor het leveren van meel aan de vlokkenindustrie. “Dan kun je niet zonder een goede kunstmeststrooier”, aldus Maas junior.
De zoektocht bracht het Loon- en akkerbouwbedrijf uit Markelo al snel bij de RTH en hun merk Rauch. “We werken al jaren samen met mechanisatiebedrijf Timmerman en die adviseerde ons vrijwel direct de Rauch kunstmeststrooier. We hebben ook naar andere merken gekeken, maar we waren er vrij snel over uit dat de hydraulische Rauch-EMC de strooier was waar wij voor gingen kiezen.”
“De Rauch past prima bij precisielandbouw en werken met GPS”
Maas benadrukt dat hij de andere merken niet wil afkraken, maar een combinatie van een goede relatie met Timmerman en het positieve gevoel bij de Rauch zorgden ervoor dat het Overijsselse bedrijf er vrij snel uit was. “We deden alle kunstmesttoepassingen met de veldspuit, maar met aardappelen krijg je ook te maken met Kali-strooien en dan wordt het zinvol om in een kunstmestrooier te investeren. Omdat de Rauch ook prima past in ons geloof in precisielandbouw en het werken met GPS zijn we vorig jaar tot aanschaf overgegaan.”
Lees verder onder afbeelding
Aanloopproblemen
Hoewel de strooier relatief gebruiksvriendelijk is, had Maas in het vorige groeiseizoen wel wat aanloopproblemen. “Vooral met GPS en de ISOBUS-aansluiting, maar in overleg met Timmerman en RTH is dat prima opgelost. Het kwam vooral omdat voor ons alles nieuw was: voor het eerst aardappelen telen en overstappen op GPS was achteraf gezien een beetje te veel van het goede.”
Lees verder onder afbeelding
Praktisch
De Rauch Axis-H hydraulische aandrijving van de strooischijven en het kunstmestvriendelijke roerwerken zijn onderhoudsvrij en uitgerust met overbelastingbeveiliging. Dat voorkomt blokkades bij overbelasting of hard schakelende aftakassen. Het elektrische roerwerk schakelt automatisch uit zodra beide schuiven gesloten worden. Maas: “In het aardappelveld is het gewoon een stuk praktischer. We rijden over het spuitspoor heen en pakken in één keer 36 meter strooiruimte. Eigenlijk zijn we altijd zo klaar.”
“Het is een goede, betrouwbare strooier”
Het EMC-systeem regelt in tegenstelling tot strooiers met weegcellen de linker zijde apart van de rechter. Hierdoor is meer doseernauwkeurigheid en een exacte verdeling per zijde mogelijk, ook bij extreme trillingen exact en betrouwbaar. Het is een goede, betrouwbare strooier. Je kan werken met taakkaarten en de ISOBUS-aansturing werkt prima. Dus als je een moderne trekker hebt dan verloopt dat communicatie met het GPS-systeem (wij werken met Trimble) goed”, zo vertelt Maas vanaf een perceel gelegen tussen Markelo en Diepenheim.
Egaal strooibeeld
“Als je met bodem- en taakkaarten wil werken, dan is dit een prima strooier”, vervolgt Maas. “Daarnaast heeft de Rauch een prachtig egaal strooibeeld. Zelfs onder minder ideale omstandigheden. Als het windstil is, behaal je natuurlijk altijd het beste resultaat maar de techniek van de strooier zorgt voor een egalere opkomst. Zelfs op de zwakkere plekken in het perceel. Hij voldoet in alle opzichten boven verwachting.”