Onder veel tamtam is woensdagmiddag 30 augustus 2017 het eerste kratje vers geoogste soja gepresenteerd tijdens de internationale velddag bij PPO Lelystad. Akkerbouwer Peter Strijk heeft als oprichter van Dutch Soy de bijna logische primeur. Toch was het voor hem ook een historisch moment: “Ja, de verse soja gaat vanaf nu echt aan de markt aangeboden worden”, zo stelt hij ambitieus.
Het is een lange weg geweest om tot dit punt te komen. Terugkijkend realiseert Strijk zich dat al die moeite niet voor niks is geweest. “Het heeft best wat moeite gekost om het juiste ras te vinden. Doordat ik rassen uit Japan heb kunnen krijgen is het toch gelukt om verse soja in Nederland te telen waarvan de smaak ook top is.”
Teeltbegeleiding
Dat is dan tevens het grootste verschil met de gedroogde soja die we sinds een paar jaar ook in Nederland zien opduiken. Ook zijn de bonen een stuk groter, maar verder is de teeltbegeleiding exact hetzelfde. “Alleen je oogst wat eerder”, vertelt Strijk. “En dat zorgt ook voor iets meer oogstzekerheid, omdat de omstandigheden eind augustus/begin september vaak nog iets beter zijn dan in de echte – toch vaak natte – oogstperiode.”
Lees verder onder afbeelding
Bonenplukmachine en sojaveld PPO Lelystad
Bonenplukmachine
Het oogsten gebeurt met een eenrijige bonenplukmachine, die eigenlijk gebouwd is voor het plukken van sperziebonen. “We hebben het gewoon maar eens geprobeerd en wonder boven wonder bleek de machine 1-op-1 inzetbaar te zijn voor het oogsten van verse soja.”
“Het gaat nog wel een jaar of vijf duren alvorens dit op grote schaal geteeld gaat worden”
Strijk is erg blij met alle ontwikkelingen en verwacht binnen afzienbare tijd een grote groei van het areaal, zoals dat nu ook plaatsvindt bij de teelt van gedroogde sojabonen. “Ik denk dat dit toekomst heeft. Het is geen moeilijk gewas, zoals bijvoorbeeld aardappelen en uien. Er komen ook steeds meer middelen beschikbaar zodat je het steeds beter kunt telen.
Daarnaast zie ik ook een mooie toekomst in de samenwerking met de melkveesector. Er loopt nu een onderzoek van mij in Kampen waar mais en soja samen worden ingehakseld om te kijken of dat zorgt voor meer eiwitten in de kuil. Ook daar liggen dus kansen. Ik verwacht dat het nog wel een jaar of vijf gaat duren voordat het op grote schaal geteeld gaat worden in Nederland, maar het begin is er!”