Dirk van Ginhoven heeft een florerend akkerbouwbedrijf in het Belgische Ravels-Eel, net over de grens bij Tilburg. Het bedrijf Van Ginhoven-Verheyen zocht vanwege strengere regelgeving voor het gebruik van organische meststoffen en kunstmest naar een mogelijkheid om de aardappelteelt toch verder te kunnen optimaliseren. “Niet meer, maar beter”, is zijn motto.
Humus- en fulvozuren
De Belgische akkerbouwer kwam via Erwin Hyndrikx van Tradecorp terecht bij het product Humifirst. Een vloeibare bodemverbeteraar dat humus- en fulvozuren bevat. Deze natuurlijke stoffen zijn ontstaan uit de ontbinding van organisch materiaal en vormen de actieve fractie van de humus. Het grootste deel van de humusextracten in Humifirst zijn humuszuren. Dankzij een grotere moleculaire massa en een grotere variatie functionele groepen heeft het humusdeel van Humifirst een directe werking op de structurele stabiliteit van de bodem. Van Ginhoven: “Humifirst wordt dit jaar voor het eerst gebruikt op ons bedrijf. Erwin is in het najaar hier langs geweest en heeft zijn producten voorgesteld. We hebben direct gezegd: dat willen we proberen. In het graan hebben we afgelopen najaar twee percelen half wel en half niet behandeld. Datzelfde principe hebben we dit voorjaar ook in de aardappelen toegepast. In het aardappelveld zien we nu grote verschillen in het tal en de beworteling. De stukken waarop Humifirst is toegepast hebben meer en betere wortels.”
“De stukken waarop Humifirst is toegepast hebben meer en betere wortels”
Egale homogene groei
Een beter wortelsysteem betekent een snellere start van het gewas. “We hebben een veel homogenere opkomst”, vertelt Van Ginhoven. “Als aardappelteler zien we liever vijftien knollen die niet overdreven grof zijn, als drie hele grove maar met kans op blauwstoot en rooibeschadiging. Groot is namelijk niet altijd gemakkelijk. We telen voor de frietindustrie en gebruiken daarom wat langere aardappelrassen. Daar heb je sowieso al sneller last van blauwstoot. Die kans wordt door de egale groei een stuk kleiner.”
Lees verder onder afbeelding
Structuurbehoud
Met name de ontwikkeling en de dichtheid van de zijwortels alsmede de absorberende wortelharen worden door Humifirst gestimuleerd. Dat komt dankzij een direct effect op de celdeling en de differentiatie van de cellen van het product. Gevolg: effectievere opname van voedingsstoffen en water, structuurverbetering van de grond en een groter vochthoudend vermogen (water-beschikbaarheid) van de bodem. Bovendien verbetert Humifirst de enzymatische processen in de bodem, die daardoor rul en luchtig blijft. Van Ginhoven teelt op zandgronden, relatief makkelijk bewerkbare grond dus: “Ze zeggen altijd: in het zand kan alles qua structuur, maar dat is zeker niet waar. In het zand moet je dezelfde aandacht besteden aan structuurbehoud als in de klei. Alleen in het zand zie je dat niet elk jaar terug, alleen in extreme jaren (zoals nu ook weer) zie je dat terug.”
“Ik zocht naar mogelijkheden om het gewas optimaal te blijven voeden”
Daarnaast bemerkt Van Ginhoven dat Humifirst de opname en het opslaan van voedingselementen verbetert. In een droog voorjaar – zoals we dit jaar gehad hebben – zorgt dat ervoor dat er meer fosfor beschikbaar is voor de aardappelplant. ”We mogen steeds minder organische mest gebruiken en het gebruik van kunstmest moet je steeds meer verantwoorden. Daarom zocht ik naar mogelijkheden om het gewas optimaal te blijven voeden. Sinds ik Humifirst gebruik zie ik een betere beworteling en grotere stengels. Hierdoor is het gewas weerbaarder tijdens mogelijke perioden in het groeiseizoen.”
Besparing
Ook de bufferende werking bij de uitspoeling van stikstof-nitraten is voor Van Ginhoven een belangrijk aspect om voor deze bodemverbeteraar te kiezen. Het is niet alleen beter voor het milieu het zorgt bovendien voor een besparing van overige meststoffen”, zo stelt Van Ginhoven. “Het gewas staat er tot nu toe heel goed bij. Vorig jaar was het een grotere uitdaging voor ons. Nu lukt dat gelukkig een pak beter
Voedingstoffen
Vlak voor de suikerbietencampagne zullen ook daarin monsters genomen worden, net als eerder dit jaar is gedaan bij het graan. Visueel lijkt Humifirst in de bieten zijn werk te hebben gedaan, al kan dat pas vlak na het oogsten bevestigd worden. Eén ding staat voor Van Ginhoven als een paal boven water: “Als de structuur beter wordt, zullen de eigenvoedingstoffen uit de bodem beter tot zijn recht komen. Potentieel kan de aardappelplant het langer volhouden, dus we gaan ook de komende jaren betere opbrengsten krijgen”, zo concludeert Van Ginhoven.
De komende drie jaar zal de Belgische akkerbouwer de proef voortzetten om eventuele jaareffecten te elimineren.
Meer informatie over Humifirst?
Tradecorp Nederland
Boris Berkhout
T.: 06 5389 2078
E.: bberkhout@tradecorp.sapec.pt
W.: www.tradecorp.eu of www.humifirst.nl
Tradecorp België
Erwin Hyndrikx
T.: 0492 738 362
E.: ehyndrikx@tradecorp.sapec.pt
W.: www.tradecorp.eu of www.humifirst.be