Op donderdag 14 september hebben ALDI Inkoop B.V. en Lidl Nederland het convenant ‘Versnelde transitie naar robuuste aardappelrassen’ ondertekend. Superunie is van plan binnenkort te tekenen. Met dit convenant wil de biologische sector een duurzaam antwoord geven op de gevreesde aardappelziekte phytophthora. Albert Heijn en Jumbo Supermarkten ondertekenden het convenant al eerder.
“De ondertekening is een bevestiging van ons al bestaande duurzaamheidsbeleid. Corporate Responsibility is een belangrijke pijler voor ALDI. In ons assortiment komt dat tot uiting door prioriteit te geven aan duurzame productie. Het onderschrijven van dit convenant is een logische stap. Daarnaast wordt het aantal biologische en fairtrade producten continue uitgebreid”, aldus Dirk Willem Blijleven, manager buying bij ALDI.
Ook Lidl Nederland heeft het convenant ondertekend. “Al jaren werken we samen met onze leveranciers aan een duurzamer assortiment. Hierdoor is het boodschappenmandje van Lidl-klanten steeds verantwoorder en laten we zien dat duurzaam niet duur hoeft te zijn. Meer biologisch en duurzaam AGF vinden we daarbij belangrijk, het ondertekenen van dit convenant is voor Lidl daarom een logische stap", aldus Sanne Bogaarts, manager duurzaamheid bij Lidl Nederland.
Superunie, de inkooporganisatie die in Nederland dertien onafhankelijke supermarktorganisaties vertegenwoordigt, is van plan het convenant binnenkort te ondertekenen.
Vorig jaar veel schade door aardappelziekte
In de zomer van 2016 richtte de aardappelziekte veel schade aan in de biologische aardappelteelt. Aardappels zijn gevoelig voor phytophthora en goede natuurlijke bestrijdingsmiddelen voor deze verwoestende schimmelziekte ontbreken. Daarop heeft Bionext, de ketenorganisatie van de biologische sector, het initiatief genomen om partijen betrokken bij kweek van pootgoed, teelt en verkoop van biologische aardappels bij elkaar te roepen om tot een duurzame oplossing te komen. Doel van het convenant is om het aandeel robuuste biologische aardappelrassen in Nederland binnen drie jaar op te schalen naar 100%. Er zijn inmiddels zes robuuste (phytophthora-resistente) rassen beschikbaar.
Ondersteuningsverklaringen
De ondertekening vond plaats tijdens PotatoEurope. Ook werden daar de eerste ondersteuningsverklaringen getekend. Directeur Adamse van aardappelspecialist Schaap Holland ondertekende een ondersteuningsverklaring, hiermee steunt het de groei naar 100% robuust biologische aardappels in 2020 door aardappeltelers te begeleiden bij de teelt ervan. Directeur Loogman van aardappelgroothandel A.C. Loogman B.V. geeft in een ondersteuningsverklaring aan de afzet van robuuste rassen naar de Nederlandse consument via de retail verder uit te gaan breiden.
De bedrijven die het convenant eerder al ondertekend hebben
De ketenorganisatie Bionext, met haar leden Biohuis, BioNederland en de Biowinkelvereniging
De organisaties van de biologische telers: Bdeko, Biowad, Vereniging van Bioboeren Zuid West, Coöperatie Nedato, Stichting Nederlandse Biologische Aardappelpool
De biologische aardappelkwekers: Agrico, HZPC, C. Meijer B.V., Plantera B.V., Den Hartigh, Europlant, Danespo, Caithness Potatoes B.V. en Plantum (de branchevereniging voor bedrijven uit de sector plantaardig uitgangsmateriaal)
De winkels: Ekoplaza/Udea, Natuurwinkels/Natudis, Estafette Odin B.V., Biowinkelvereniging, Albert Heijn en Jumbo Supermarkten.
Bron: Bionext