Het wordt door steeds meer telers gedaan: direct na de oogst een groenbemester inzaaien. Oorspronkelijk werd het gewas geteeld voor een betere bodemstructuur, het op peil houden van het organische stofgehalte en het vastleggen van stikstof. Inmiddels worden groenbemesters als een volwaardige teelt gezien. Hierbij hoort – vlak voor het ploegen – ook het verkleinen en inwerken van het gewas. Akkerbouwer Klaas-Jan Jensma liep tijdens dat proces tegen enkele praktische problemen aan en ging op zoek naar manieren om dat deel van de teelt te optimaliseren. Na een intensieve zoektocht kwam hij bij Veenma in Dokkum uit en die hadden wel oren naar zijn ideeën.
Jensma ging in gesprek met Feitze Veenma, eigenaar van het gelijknamige mechanisatiebedrijf Veenma B.V. te Dokkum. “Ik vertelde hem wat ik in gedachten had. Ik had een vergelijkbare machine gezien, die in mijn visie een prima basis vormde voor de techniek om groenbemesters te verkleinen. Feitze was direct overtuigd en zei tegen mij: die gaan we maken. Toen het prototype klaar was, zijn we ermee het land opgegaan, een filmpje ervan gemaakt en op Facebook gezet. Sindsdien staat de verkoop van de Green Cutter niet meer stil.”
De machine heeft een werkbreedte van circa drie meter en de diameter – buiten de kammen – is zeshonderd millimeter. Door de kleinere roldiameter ligt de omtreksnelheid van de Greencutter hoog, hierdoor is een hoge rijsnelheid van de tractor niet noodzakelijk. Het grootste voordeel van een kleinere roldiameter is; het gewas wordt deels nogmaals meegenomen over de rol heen en nogmaals extra gesneden. Er is ook geen aftakasaandrijving nodig. Na de eerste testen paste Veenma de lagerbescherming iets aan, zodat het loof niet om de lagers heen kan krullen.
Geïnteresseerd? Klik op de afbeelding voor meer informatie!
Het verkleinen van de groenbemester versnelt het proces van vertering en zorgt daardoor voor een beter bodemleven, ook kan de machine gebruikt worden voor het inkorten van de maïsstoppel. “Wij hebben hem nu één seizoen gebruikt en hij doet het bijzonder goed. De machine rolt de groenbemester en snijdt hem dan af. Normaal blijft bij het rollen de plant in zijn geheel liggen, maar nu wordt die in stukken gesneden waardoor het beter verteerd. Het werkt ook sneller dan klepelen. We hebben de Green Cutter vooraan hangen en de schijveneg achterop de trekker, zo besparen we een hoop tijd.”
Bodemleven stimuleren
Als de groenbemester een week of tien staat, gaat Jensma met de Green Cutter de akker op: “Ik wil niet dat de plantresten zo geconcentreerd op het perceel liggen: het moet gemengd worden om zo het bodemleven optimaal te stimuleren. De plantenresten moeten ook niet te fijn zijn, want anders heb je weer eerder kans op uitspoeling. Het moet stikstof verbinden, vasthouden en pas in het voorjaar weer vrijgeven. Dankzij het werken met de Green Cutter, waarbij de plant eerst wordt geknipt en dan pas door de schijveneg gaat, verloopt de vertering optimaler.”
Lees verder onder afbeelding
Geen verwisselbare messen
Jensma is blij dat er nu eindelijk een alternatief is voor het klepelen en werken met de schijveneg, want dat was het allebei ‘net niet’ voor hem. “Klepelen kan zorgen voor een inkuillaag (doordat de grond heel fijn wordt) en met enkel een schijveneg wordt de groenbemester plat gedrukt. Voor mij is het een stuk logischer om de groenbemester op deze manier te verkleinen. We liepen al een paar jaar tegen het probleem dat we de plant niet volledig konden inwerken.
Deze techniek bestond in het buitenland min of meer al. Grootste verschil met die machine is dat de Green Cutter wel snijdt en op deze machines zitten geen verwisselbare messen. Wij hebben er bewust voor gekozen om dat niet te doen. De messen die er nu opzitten zijn vervaardigd uit een messenstaal even sterk als graafbakprofiel. Wij hebben nu negentig hectare gedaan en er is nog niks mis mee. Verwisselbare messen kosten zo’n duizend tot vijftienhonderd euro extra, terwijl dat dus helemaal niet direct nodig is. Ook het reinigen van de machine met verwisselbare messen is lastiger. De montage blokjes en de bouten zitten “in de weg” om de machine vlot schoon te kunnen maken.”
“De machine kan dertig hectare per dag verwerken, ongeacht het type groenbemester”
Afgelopen jaar ging de Green Cutter heel Nederland door voor demonstraties, zo vaak dat Jensma ruim van te voren moest vragen of hij zijn machine nog een keertje terug mocht hebben om hem zelf te gebruiken. “Dan kon ik hem één of twee dagen krijgen en dan was die weer weg.” Dankzij een strakke planning heeft Jensma inmiddels van de nood een deugd gemaakt: vanwege de enorme belangstelling van telers voor de Green Cutter verhuurt hij zijn machine nu aan collega akkerbouwers: “Deze machine heeft een enorme capaciteit en vernielt de grond niet. Hij kan zo dertig hectare per dag verwerken, ongeacht het groenbemestermengsel dat je hebt staan. Alleen met die hele oude stijve houterige bladrammenas heeft hij meer moeite. Maar alle nieuwe groenbemestertypen kan de Green Cutter prima aan. Deze machine is voor mij echt een uitkomst, waarmee ik mijn groenbemesterteelt nog effectiever kan maken.”
Meer informatie over de Green Cutter?
Johannes Pel – Veenma Mechanisatie Dokkum
Tel. 06 – 1357 1718
E-mail: info@veenma.nl
Website: www.veenma.nl