De neerslagverwachting en het feit dat de meeste gewassen ‘binnen zijn’ zorgde ervoor dat er volop land is omgeploegd de afgelopen dagen. Bij Tuinenga akkerbouw in Emmeloord werd ook de ploeg achter de Valtra-trekker gehangen en de laatste bunders ‘winterklaar’ gemaakt.
Teun Tuinenga is de tweede generatie op het landbouwbedrijf in Noordoostpolder. Samen met zijn zonen Alex en Jurjen heeft hij de dagelijkse leiding over het bedrijf dat in totaal uit 240 hectare beslaat. “Doordat we ook nog een prima medewerker in dienst hebben, kunnen we snel schakelen en alle dagen waarop geploegd kan worden optimaal benutten. Het land ligt er op sommige plekken wel zwaar bij, maar het was afgelopen week goed te doen.“
Vaart maken vanwege weersverwachtingen
Teun Tuinenga vervolgt: “Met de regen die dit weekend wordt voorspeld in het vooruitzicht hebben we bewust alle capaciteit benut om alles dat geploegd moet worden, nog deze week af te ronden.”
Ecoploegen
In het verleden is bij het familiebedrijf ook gekeken naar andere opties, zoals ecoploegen. Er is echter bewust gekozen voor het traditionele ploegwerk. Jurjen Tuinenga: “Ecoploegen leek een paar jaar geleden de toekomst te worden. We hebben toen ook gekeken of dat bij ons paste, maar zagen te weinig voordelen ten opzichte van de traditionele ploegsystemen. Inmiddels zien wij om ons heen dat veel mensen die een ecoploeg gebruiken weer terugkeren naar de conventionele ploeg. Dat versterkt ons idee dat we destijds de juiste keuze hebben gemaakt. Doordat we onze eigen mechanisatiepark hebben en geen loonwerkers hiervoor inhuren kunnen we ook snel schakelen.”
Flexibiliteit
Teun Tuinenga: “In de afgelopen jaren is het zo gegroeid dat we steeds meer eigen mechanisatie hebben verkregen. Voorheen werd er nog wel met een loonwerker samengewerkt, maar ik ben het type dat alles zelf graag in de hand wil houden. Nu kan ik direct aan de slag, als ik denk dat de tijd rijp is. Niets ten nadelen van de loonwerker, want we werken er nog steeds mee samen. Maar op deze manier werken past gewoon beter bij mij.”
“Toch besloten om de uien te oogsten”
Snel schakelen is sowieso het toverwoord op het bedrijf waar ‘teamwork’ en gezond boerenverstand de boventoon voert. Alex Tuinenga: “Zo ging het ook bij de uienoogst dit jaar. We stonden allemaal klaar om het land op te gaan om te oogsten en toen bleken de akkers eigenlijk iets te nat. Na overleg is besloten toch te rijden, omdat het op dat moment wél droog was en de weersverwachtingen in de dagen daarna nog slechter waren. We zijn toen tot diep in de nacht doorgegaan om alle uien van het land te krijgen.”
Beste omstandigheden
Dat ging niet altijd even gemakkelijk, maar achteraf bleek dat de juiste beslissing. Alex Tuinenga: “In de drie weken daarna bleef de neerslag maar komen, zodanig veel dat er tot op de dag van vandaag nog uientelers zijn die nog niet hebben kunnen oogsten. Het waren misschien geen perfecte oogstomstandigheden, maar wel de beste van het voorbije oogstseizoen.”