Vorig week vond in Tollebeek de tweede biotechniekdag plaats. Na het succes van de eerste editie was het voor initiatiefnemers Delphy, Hagranop en HAK Schoffeltechniek direct duidelijk dat deze studiedag een vervolg moest krijgen. De focus lag bij deze twee editie op het presenteren van specialistisch bio-mechanisatie. Daar waar de openingseditie in 2016 nog vrij algemeen was ingezet, werden afgelopen week de bezoekers getrakteerd op enkele verrassende innovaties.
Een belangrijke publiekstrekker was de Carré ECONET precisieschoffel met Precicam 3D camerabesturing. Volgens Christoffel den Herder één van de paradepaardjes op de studiedag in Tollebeek: “We hebben dit jaar iets minder items, maar wel meer specialistische topinnovaties. De Carré is hier voor het eerst in Nederland te zien, daar zijn we wel heel trots op. Want het is een hele mooie innovatie op het gebied van precisielandbouw en camerabesturing. Maar dat is zeker niet de enige topper. We hebben bijvoorbeeld ook een heel kleine meststrooier staan. Die is op maat gemaakt om in het voorjaar op een lichte manier mest uit te kunnen rijden: een groot knelpunt in de bio. Bezoekers hebben technieken om in de rijen te bemesten kunnen zien, de Ovlac ecoploeg trok veel bekijks. Dit soort dingen maken het voor telers interessant om naar de biotechniekdag te komen.”
De Carré Econet is een mechanische onkruidbestrijder die door Pool Agri naar Nederland gehaald vanwege de combinatie van het 3D-camerabesturingssysteem met de unieke schoffelconstructie die voorziet in een hoog precisieniveau en capaciteitverhogend werkt.
Veel vragen over biologische teelt
De standhouders hadden dus genoeg nieuws te melden, maar Den Herder merkte tijdens het evenement dat ook de telers met een hoop vragen rondlopen: “Er is nog niet echt een plek waar biologische techniek en techniek voor groenteteelt voor het voetlicht komt. Daarom was deze studiedag ook zo hard nodig. Het netwerken met andere telers is een belangrijk onderdeel van deze biotechniekdag geworden, want biotelers en gangbare telers met interesse voor de bioteelt ontmoeten elkaar hier. Dit jaar heeft de biotechniekdag zelfs een meer internationaler karakter gekregen, waarmee die hele netwerkfunctie nog extra wordt benadrukt. In totaal zijn er negen nationaliteiten aanwezig hier in Tollebeek. Volop kansen dus om ervaringen uit te wisselen en nieuwe contacten te leggen.”
Het Spaanse merk Ovlac was tot voor kort vrij onbekend in Nederland. Mechanisatiebedrijf Koeckhoven uit Ursem bracht de ecoploeg naar ons land en die geniet nu al volop belangstelling onder biologische telers.
Toenemende interesse vanuit de akkerbouwsector
De biotechniekdag werd gehouden in het hart van de Nederlandse bioteelt: Flevoland. Den Herder signaleert dat er ook in andere delen van het land toenemende interesse is voor biologische akkerbouw: “In de provincie Groningen en Zeeland wordt dit jaar meer omgeschakeld dan in andere jaren het geval was. Noord-Holland en Friesland blijven daarin nog een beetje achter, dat komt ook omdat daar voornamelijk pootgoed- en vollegrondsgroentetelers zitten. Flevoland is en blijft voorlopig nog wel het middelpunt van de Nederlands bioteelt. Dat is ook de reden dat wij ons met deze dag vooral op deze regio richten, maar we hebben hier vandaag telers uit het hele land mogen ontvangen.”
Bezoekersaantallen
De organisatie kijkt dan ook terug op een geslaagde tweede editie: “We hoeven alleen maar te kijken naar de hoeveelheid mensen die hier rondloopt. Dan weet je dat er behoefte is aan een dergelijke bijeenkomst. Gecombineerd met de interesse vanuit de bedrijven om zich hier te presenteren, dan kunnen we met zekerheid stellen dat deze tweede editie weer een groot succes is geweest.”
De mini-meststrooier die door Mechanisatiebedrijf Sarink en Elfrink uit Voorst naar Nederland is gehaald voorziet in de behoefte van biotelers die willen bemesten met compacte lichte machines.